Cornelis van Spaendonck, Koolroos, 1800. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch

De geur van succes

Gerard & Cornelis van Spaendonck, bloemschilders in Parijs

26 april t/m 25 augustus 2019

De Brabantse broers Gerard (Tilburg, 1746 – 1822, Parijs) en Cornelis (Tilburg, 1756 – 1839, Parijs) van Spaendonck leerden het schildersvak in Antwerpen. Met Gerard voorop vertrokken ze van daaruit naar Parijs waar ze snel carrière maakten als schilders van bloemen.

Inmiddels is uit kunsthistorisch onderzoek gebleken dat beide kunstenaars in het artistieke milieu van Parijs rond 1800 een aanzienlijk positie hadden weten te veroveren. Om het grotere publiek kennis te laten maken met deze ondernemende broers plaatst het museum hun werk in breder perspectief met een grote overzichtstentoonstelling.

  • Cornelis van Spaendonck, Koolroos, 1800. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
  • foto Joep Jacobs
  • Gerard van Spaendonck, Bloemen in een albasten vaas en vruchten op marmeren blad, 1781. Het Noordbrabants Museum, ’s-Hertogenbosch
  • foto Joep Jacobs
  • foto Joep Jacobs

Een historische én artistieke revolutie

Tulp (1)De tentoonstelling toont bloemstillevens, miniaturen op snuifdoosjes, gravures met botanische studies, brieven en portretten van beide broers. Met ruim 30 objecten uit eigen collectie bezit Het Noordbrabants Museum de grootste collectie werken van de gebroeders Van Spaendonck in Nederland.
We verrijken de tentoonstelling met historische objecten uit de veelbewogen periode waarin zij leefden, zoals bijvoorbeeld een heuse guillotine. Reis terug in de tijd naar de Franse revolutie, waar de twee broers zich in het midden van de chaos in Parijs ontpopten tot de grootste bloemschilders van Nederlandse bodem.
In de tentoonstelling is ook een verkorte versie van de NTR documentaire Hollanders in Parijs te zien, over het leven van Gerard van Spaendonck in de Franse hoofdstad. De volledige aflevering en andere afleveringen uit de serie zijn te vinden op de website van NTR.

Voor het eerst te zien

Nieuwe aanwinst TEFAF 2019In de tentoonstelling zijn ruim 120 objecten te zien. Waaronder het onlangs aangekochte schilderij Boeket van oude rozen, jasmijn en sleutelbloemen uit 1829. Een tot nu toe onbekend werk. Het is één van de laatste werken van die Cornelis van Spaendonck schilderde. Dit bloemboeket zal nu voor het eerst te zien zijn voor het publiek in de tentoonstelling De geur van succes.

Sfeerimpressie van de opening van de tentoonstelling

Catalogus

Geur Van Succes 3D Small ImageBij de tentoonstelling verschijnt een prachtig geïllustreerde publicatie, een uitgave van WBOOKS, geschreven door conservator Paul Huys Janssen. De catalogus vertelt het verhaal van de twee broers van Spaendonck en hun carrière in de Beau Monde van Parijs. Hoe ze zowel voor koning Lodewijk XVI als voor Napoleon Bonaparte werkten en een invloedrijke positie in de Parijse kunstwereld wisten te veroveren.
Vanaf 26 april verkrijgbaar in de MuseumShop en de boekhandel voor €24,95.

Koop tickets

Tickets voor de tentoonstelling De geur van succes zijn momenteel enkel direct aan de kassa te koop. Uw entreeticket biedt toegang tot alle zalen van Het Noordbrabants Museum. 

Bekijk ook

Een belevenis voor iedereen
Tijdelijk gesloten vanwege werkzaamheden

Met Bruegel, Van Thulden en Bosschaert
Altijd te zien