9 februari 2023

Schatkamers van de Efteling te zien in Het Noordbrabants Museum

Persbericht

Omvangrijke tentoonstelling met bijzondere objecten uit een van de oudste attractieparken van de wereld 

Op zaterdag 4 maart aanstaande opent Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch zijn deuren voor de expositie Efteling: de tentoonstelling. Voor deze omvangrijke tentoonstelling dook Het Noordbrabants Museum in de geschiedenis en de schatkamers van de Efteling. De tentoonstelling met honderden objecten en topstukken loopt van het verleden tot het heden. Het attractiepark uit Kaatsheuvel vierde vorig jaar haar 70ste verjaardag. 

Efteling: de tentoonstelling start met een terugblik vol tekeningen, foto’s en bijbehorende verhalen over het ontstaan van het Sprookjesbos in 1952, ooit opgericht om het barre bestaan van arme Brabantse gezinnen op te vrolijken en het toerisme te stimuleren. Alle grote mijlpalen die het park hebben gemaakt tot wat het nu is, komen aan bod. Daarnaast is er ruimte voor de positie van de Efteling in de veranderende samenleving, zoals de discussies over de in het najaar van 2021 verwijderde attractie Monsieur Cannibale.

Langnek in de Efteling
Anton Pieck, Ontwerptekening Langnek (De zes dienaren), 1952.

Het Sprookjesbos en Anton Pieck 

De tentoonstelling laat zeer bijzondere objecten zien, zoals originele tekeningen van Anton Pieck en de technische vondsten van Peter Reijnders. Cineast Peter Reijnders werd begin jaren vijftig aangetrokken voor de technische en creatieve invulling van het park, hij stelde Anton Pieck voor als ontwerper voor het Sprookjesbos. Een van de topstukken in de tentoonstelling is de toverspiegel van de stiefmoeder van Sneeuwwitje. Deze werd in de jaren zestig toegevoegd aan het sprookje. 

“De Efteling is een fenomeen. Je gaat er heen als kind, ouder en grootouder. De tentoonstelling speelt in op die nostalgische gevoelens maar heeft naast nostalgie ook een historische insteek. De tentoonstelling is een feest van herkenning", aldus Joris Westerink, conservator Het Noordbrabants Museum.

De betovering van de Efteling


In de door Het Noordbrabants Museum ontwikkelde mini-documentaires ziet de bezoeker de Eftelingmedewerkers aan het werk en is de passie voelbaar en zichtbaar. Het is voor het eerst dat een filmploeg van zo dichtbij heeft mogen meekijken met de mensen achter de schermen (hnbm.nl/efteling). Een stuk van de magie van de Efteling wordt door deze expositie ontrafeld maar in de ‘Wereld vol Wonderen’, de laatste zaal van de expositie, ervaart de bezoeker weer het ongrijpbare gevoel van verwondering.

Sander de Bruijn, ontwerper bij de Efteling en hoofd van de afdeling Ontwerp: "We zien voor het eerst buiten de context van het park hoe we al zeventig jaar in dezelfde, karakteristieke signatuur belevingen creëren die mensen raken en betoveren. Ook wij kijken uit naar Efteling: de tentoonstelling."

Efteling, foto Muzikale Paddenstoel, 1959.
Efteling, foto Muzikale Paddenstoel, 2020.

Geschiedenis Efteling in een notendop


De in 1950 opgerichte Stichting Natuurpark de Efteling in Kaatsheuvel opende op 31 mei 1952 een Sprookjesbos met tien sprookjes. Hieromheen ontstonden in de jaren daarna attracties zoals o.a. de Stoomcarrousel in 1956, de Stoomtrein in 1969 en het Spookslot in 1978. In de jaren tachtig ontwikkelde het park thrill rides om de nieuwe doelgroep tieners aan te spreken. De Python was in 1981 de allereerste stalen achtbaan op het Europese continent die viermaal over de kop ging. Eind jaren tachtig keert de Efteling weer terug naar haar roots, de sprookjes. Met overdekte attracties, zgn. dark rides, worden bezoekers meegevoerd in sprookjesachtige, fantasievolle werelden zoals Fata Morgana, Droomvlucht en later Symbolica. Efteling ontvangt zo'n vijf miljoen bezoekers per jaar en is uitgegroeid tot een van de meest bezochte attractieparken van Europa. Zie ook https://www.efteling.com/nl  

Over Het Noordbrabants Museum

Bekijk de trailer van de door het Noordbrabants Museum ontwikkelde mini-documentaires via youtube of op onze site hnbm.nl/efteling

NOOT voor de redactie 

Er zijn volop mogelijkheden voor interviews, previews of een blik achter de schermen bij Het Noordbrabants Museum. Neem hiervoor contact op met Lalita van Lamsweerde via pers@hnbm.nl of 06-20052966. 

PERSPREVIEW op 3 maart van 11.00 – 13.00 uur

Op vrijdag 3 maart aanstaande is er tussen 11.00 en 13.00 uur een perspreview voor de media.

Wilt u aanwezig zijn? Geef u op bij Lalita van Lamsweerde via pers@hnbm.nl of 06-20052966.