Het Noordbrabants Museum

Jaarprogramma

Symbolisme in Vlaanderen

10 juli t/m 9 oktober 2022

Een dromerig rivierlandschap om in te verdwijnen, een krachtige boerenkop die je recht in de ogen aankijkt en een langgerekt kwetsbaar figuur van marmer. Symbolisme in Vlaanderen laat zich niet makkelijk in één beeld vangen en toch hebben alle werken iets gemeen. Ze staan voor een verlangen naar verdieping. Terug naar de natuur, de oorsprong en innerlijke rust. Een thema waar velen zich ook nu in herkennen. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van een groep kunstenaars die zich rond 1900 afzet tegen de industrialisering en zich vestigt in Sint-Martens-Latem, een dorp ten zuiden van Gent. In een omgeving van rust, ruimte en spiritualiteit ontstaan prachtige voorstellingen van landschappen en menselijke figuren. Authentiek, verfrissend en bijzonder. Ruim zestig schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van de prominente leden George Minne, Valerius de Saedeleer en Gustave van de Woestyne.

Tatsuo Miyajima: Time

18 juni t/m 2 oktober 2022

Stap binnen in Samsara, een installatie van de internationaal bekende Japanse kunstenaar Tatsuo Miyajima (Tokio, 1957). Een ruimte-vullende installatie gevuld met talloze verspringende LED-cijfers ervaar je hoe de kunstenaar zijn visie op de oneindige reis van het leven vormgeeft.

Pieter Stoop

18 juni t/m 2 oktober 2022

Pieter Stoop (Breda, 1946) was in de jaren '80 en '90 on top of his game. Vol passie gaat hij met olieverf tekeer op grote doeken. Tijdens een recente ontmoeting ontdekte Het Noordbrabants Museum een schat aan werk van de kunstenaar, die ook na zijn bekendste periode nog lang bleef schilderen in zijn kenmerkende, wilde stijl. Een mooie aanleiding voor een nieuwe tentoonstelling van zijn schilderijen.

Wim Delvoye

29 oktober 2022 t/m 29 januari 2023

Dit najaar toont het Noordbrabants Museum de allereerste solotentoonstelling van Wim Delvoye (Wervik, 1965) op Nederlands grondgebied. Delvoye is onder andere bekend van het werk Cloaca (2010) en zijn getatoeëerde varkens.

Contact

Voor verdere informatie of interviewaanvragen kun je contact opnemen met de afdeling Marketing en Communicatie.

E-mailadres pers@hnbm.nl
Telefoonnummer +31(0)73-6877 877

We vragen je een bewijsexemplaar te sturen aan E pers@hnbm.nl of
Het Noordbrabants Museum
t.a.v. Marketing en Communicatie
Postbus 1004
5200 BA ’s-Hertogenbosch

Persbeelden

Onderstaande beelden mogen alleen rechtenvrij worden gepubliceerd ten behoeve van het museum, onder vermelding van de verstrekte credit. Commerciële toepassingen zijn niet toegestaan.

Voorplein

Foto Joep Jacobs

Statenzaal

Foto Joep Jacobs

Rabobankgalerij

Foto Joep Jacobs

Paleistuin

Foto Joep Jacobs

Museumshop

Foto Jan-Kees Steenman

Hedendaagse kunst

Foto Jan-Kees Steenman