3 maart 2022

En dan denk ik aan Brabant... Het verhaal van Brabant belicht

Persbericht

Na een ingrijpende herinrichting kan Het verhaal van Brabant, de cultuurhistorische presentatie van Het Noordbrabants Museum, weer worden bezocht. Hier ontdekt de museumbezoeker hoe Brabant zich sinds de steentijd heeft ontwikkeld tot de gastvrije, innovatieve en ondernemende provincie van nu. Het openingsfeest moest lang worden uitgesteld: reden genoeg om dit dubbel en dwars in te halen. Op zondag 20 maart vanaf 11 uur viert Het Noordbrabants Museum dan ook feest. Op het programma staan onder meer een Brabant-quiz met cabaretier Fuad Hassen, inloopsessies met illustrator Floor Rieder én er zijn gratis worstenbroodjes - zolang de voorraad strekt!

Brabant-quiz door de grappigste man van het universum

De opening van Het verhaal van Brabant – in de Wim van der Leegtezaal, de grootste zaal van het museum – wordt gevierd met een goedgevuld programma. Zo kunnen bezoekers hun kennis over de provincie testen tijdens de enige echte Brabant-quiz die ieder uur plaatsvindt in de Statenzaal. Gehost door Brabander, cabaretier én zelfverklaard grappigste man van het universum, Fuad Hassen. De bekende illustrator Floor Rieder, wier illustraties te zien zijn in de presentatie, is aanwezig voor inloopsessies. Jong en oud kan binnenlopen voor een tekening of tekentips. Eenmaal in de zaal brengen acteurs uit verschillende tijdvakken de Brabantse geschiedenis tot leven, zijn de conservatoren aanwezig voor vragen en kunnen bezoekers zelf in een schilderij stappen voor een foto. Natuurlijk mag ook de Brabantse keuken niet ontbreken: om het feest compleet te maken trakteert het museum op ambachtelijke Brabantse worstenbroodjes.

Fuad Hassen. Foto Yorel Cairo
Floor Rieder. Foto Danique van Kesteren

Een tijdreis door de hele geschiedenis van Brabant

Door integratie van de archeologische collectie van het museum kan de bezoeker nu een reis maken door de hele geschiedenis van Brabant, vanaf de prehistorie tot het heden. Talloze spannende onderwerpen zijn te zien: van de jagers en verzamelaars en de komst van de Romeinen tot de onrust van de Tachtigjarige Oorlog. Daarnaast komen de industrialisatie in de 19de eeuw, de geschiedenis van Brabant in de Tweede Wereldoorlog en bekende Brabantse bedrijven uit de 20ste en 21ste eeuw aan bod. Voor extra verdieping zijn twee luistertours ontwikkeld, voor volwassenen én kinderen. Tijdens een 'tijdreisspeurtocht' maakt de jonge generatie op een speelse en interactieve manier kennis met het bijzondere verhaal van onze provincie.

Een nieuw aangekocht portret van Hendrik III van Nassau-Breda

In Het verhaal van Brabant zijn heel wat oude bekenden te zien: van de Venus van Mierlo tot de Bossche schandhuik en van een Romeinse helm tot De Gruyters 'Snoepje van de Week' Ook zijn er veel nieuwe aanwinsten te vinden. Een daarvan is het portret van Hendrik III van Nassau-Breda, een van de bekendste edelen uit de Brabantse geschiedenis en eigenaar en mogelijke opdrachtgever van de 'Tuin der Lusten' van Jheronimus Bosch. Dit portret is het enige portret van Hendrik dat in Nederland te zien is en toont Hendrik als jonge man. Volgens het onderschrift is hij pas twintig jaar oud. Vermoedelijk is dit portret gemaakt met het oog op een aanstaand huwelijk. Het portret hing ooit in de slaapkamer van de Engelse koningin Catharina van Aragon (de eerste vrouw van Henry VIII), heeft jarenlang op een kasteel in Engeland gehangen en is sinds de aankoop door het museum nu voor het eerst voor het grote publiek te zien.

Charles de Mooij neemt je mee langs de hoogtepunten

Wie aan huis gebonden is, of alvast een kijkje wil nemen in Het verhaal van Brabant, kan digitaal op tour met theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man. Samen met directeur Charles de Mooij laat hij bij elk tijdvak een hoogtepunt zien, van de Romeinen tot de Tachtigjarige Oorlog en van de Industriële Revolutie tot nu. www.hnbm.nl/tour

Persbeelden

Het verhaal van Brabant

Foto Jan-Kees Steenman

Het verhaal van Brabant

Foto Jan-Kees Steenman

Het verhaal van Brabant

Foto Jan-Kees Steenman

Het verhaal van Brabant

Foto Jan-Kees Steenman