De jaren 80

Doemdenkers en positivo's

3 juni t/m 15 oktober 2017

Van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de val van de Berlijnse Muur, van Doe Maar tot Madonna en van de discman tot de Nintendo Game Boy. De 80’s waren bewogen jaren en inspireerden taalvernieuwers Van Kooten en De Bie tot termen als doemdenkers en positivo’s. Herbeleef in de tentoonstelling hoogte- en dieptepunten op het gebied van politiek & maatschappij, innovatie & techniek, milieu & gezondheid, mode & muziek, film & tv en sport.

De tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s is de nieuwe cultuurhistorische expositie voor jong en oud in Het Noordbrabants Museum in navolging op de succesvolle tentoonstellingen De Gruyter, Knus - gewoon de jaren 50, Wauw - de jaren zeventig en Gezin XXL.

Wat is er te zien?

Uit ieder jaar wordt een bijzonderde dag uitgelicht die past bij de thema's. Denk aan de kampioenschappen in 1988 of de kroningsrellen van 1980. Objecten, foto’s en audio- en videofragmenten brengen de gebeurtenissen uit de jaren 80 weer tot leven.

Je kunt jezelf echt even terug in de jaren 80 wanen in de ingerichte tienerkamer, de etalage vol jaren 80 kleding en op de dansvloer van de silent disco.

Pronkstukken en herinneringen van BN-ers

Luister bij elk thema naar interviews met Yvonne van Gennip, Diana Ozon, Pauline Broekema, Ernst Jansz, Frits Spits, Pieter Winsemius en Milou van Rossum over hun persoonlijke herinneringen aan de jaren 80.

Pronkstukken in de tentoonstelling zijn de  inhuldigingsjurk van koningin Beatrix, de gouden medailles van Yvonne van Gennip, het ruimtevaartpak van Wubbo Ockels, de Oscar van Fons Rademakers en de plakboeken van Sonja Barend.

Natuurlijk zijn er ook allerlei andere bekende voorwerpen en gadgets uit de jaren 80, zoals een Trabant, een stukje Berlijnse muur, Doe Maar fan attributen en niet te vergeten de Rubiks kubus. Alleen in het openingsweekend (3 en 4 juni) is ook de Europacup 1 beker van PSV uit 1988 te zien.

  • Foto Peter Cox
  • Yvonne van Gennip
  • Diana Ozon, Foto Jose Melo
  • Het afleggen van de eed door koningin Beatrix, 30 april 1980, Nationaal Aarchief, fotocollectie RVD/Koninklijk Huis
  • Foto Felix Janssens

Wat is er te doen?

In de tentoonstelling is veel te zien, maar ook veel te doen!
Dans in de silent disco met koptelefoon op de muziek van de Dolly Dots, Madonna en Michael Jackson, ontdek hoe jij eruit ziet met een jaren 80 kapsel in de spiegel van de tienerkamer, bedwing de zenuwslopende spiraal uit Willem Ruis’ Sterrenshow, maak een Achterwerk in de kast-filmpje en schaats even lang op een schaatssimulator als Evert van Benthem.

Familie-activiteit: Vergelijk je rijk

Vrijwel onopgemerkt is de wereld flink veranderd sinds de jaren 80. Vergelijkingen zijn vaak hilarisch, maar tonen ook vooruitgang en inspiratie. Vergelijk met het gratis doeblad enkele iconische voorbeelden uit de Jaren 80 met nu. Wat vind jij van het verschil tussen toen en nu?

Reuzespellen

Ben jij een echte spelletjesfanaat? Op 7 en 8 oktober kun je gezelschapsspellen op groot formaat spelen met je kinderen of vrienden. Vier op een rij, Djenga, de Toren van Pisa en de Reuzenspiraal; ze zijn er allemaal. Kom met je familie of vrienden en ga de strijd met elkaar aan! Hier lees je alles over de spelletjesdag.

Vintage winkel

Tijdens de tentoonstelling is op het voorplein van het museum  een échte vintagewinkel ingericht. Daar kun je na je bezoek aan de tentoonstelling je slag slaan voor een vintage collectors item.

De winkel is open vrijdag t/m zondag van 11-17 uur.

Catalogus bij de tentoonstelling

Catalogus De jaren 80. Doemdenkers en positivo'sDe jaren 80 liggen nog vers in het geheugen: de meesten weten nog precies wanneer ze hun eerste cd-speler kochten of wat ze deden toen de Berlijnse muur viel. In de catalogus heeft auteur Ad Rooms herinneringen van jongeren en ouderen samengebracht.
De catalogus verschijnt in samenwerking met WBOOKS en is te koop in
de MuseumShop en de boekhandel voor €19,95.