Woord-kunstenaars gezocht

Schrijfwedstrijd en workshops
  • Geschikt voor klas 1 t/m 6
  • Maak een gedicht, een verhaal, een rap, of wat dan ook

In de nieuwe tentoonstelling Eva Jospin: Paper Tales stap je in de dromerige sprookjesachtige wereld van deze Franse kunstenaar. Met simpel karton creëert zij indrukwekkende monumentale installaties. Als je door haar wereld vol bomen, struiken en fantasierijke bouwsels loopt, schieten woorden vaak tekort.

Daarom organiseert Het Noordbrabants Museum in samenwerking met literair productiehuis De Nieuwe Oost | Wintertuin een schrijfwedstrijd: Woordkunstenaars gezocht. Graag willen wij leerlingen uitdagen om mee te doen aan deze wedstrijd. Je mag schrijven in de breedste zin van het woord. Een gedicht, een verhaal, een rap, of wat dan ook.

Marieke Lucas Rijneveld trapt af

Speciaal voor deze wedstrijd hebben we schrijftalenten gevraagd om in de tentoonstelling te duiken en hun woorden op papier te zetten. Zo schreef 'International Booker Prize winnaar' Marieke Lucas Rijneveld al een prachtig gedicht ter inspiratie. Eind maart volgt ook de inbreng van andere schrijftalenten - met elk hun eigen expertise - Koen Frijns, Yentl van Stokkum en Merlijn Huntjens.

Gratis online inspiratie

Zodra de maatregelen het toelaten, opent Paper Tales van Eva Jospin haar deuren. In de tussentijd kun je vanaf de tentoonstelling ook online bewonderen als een van onze digitale tours. Zodat iedereen, hoe dan ook, genoeg inspiratie kan opdoen om aan de slag te gaan!

Of beluister de podcast waarin de vier schrijftalenten vertellen over zichzelf, de tentoonstelling als inspiratiebron en hun werkwijze.

Klik hier voor Spotify
en klik hier voor Soundcloud.

 

Workshops voor woordkunstenaars

Boek een (online) workshop verzorgd door 4XM. Zij zijn er in gespecialiseerd om leerlingen te onderdompelen in de wondere wereld van rap, creatief schrijven en black out poetry. Wist je dat deze workshops zo goed als gratis zijn met Museumschatten? Dit geldt voor zowel de offline als de online versies. Dit schooljaar is de laatste kans om hier gebruik van te kunnen maken, dus mis het niet. Ook betaling met CJP is mogelijk.

Klik hier voor meer informatie
  • Eva Jospin in haar atelier in Parijs. Foto: Laure Vasconi
  • Eva Jospin, Forêt Palatine, 2019-2020. Foto: Benoit Fougeirol. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Eva Jospin, Cénotaphe, 2020. Foto: Ludovic Fortin-TIMEDIA. Courtesy Eva Jospin and Galerie Suzanne Tarasieve
  • Portret Marieke Lucas Rijneveld. Foto Jeroen Jumelet

Doen jullie mee?

Mail vóór 26 juni de drie beste resultaten van jouw school aan educatie@hnbm.nl. Begin juli hoor je of één van jouw leerlingen in de prijzen is gevallen. Als dat zo is dan komt een medewerker van het museum in de klas voor de bekendmaking van de winnaar én volgt een prijsuitreiking.

Eisen voor de inzendingen

Als leerlingen voor een gedicht, rap of spoken word kiezen dan kun je ook een filmpje van de voordracht inzenden. Als er gekozen wordt voor black out poetry kun je een foto inzenden. We hebben een paar eisen waar de inzending aan moet voldoen:

  • De tentoonstelling Eva Jospin: Paper Tales en de kunstwerken die te zien zijn worden gebruikt als inspiratiebron.
  • Een tekst mag maximaal uit 500 woorden bestaan.
  • Als je een filmpje inzendt dan mag deze niet langer zijn dan 2 minuten.
  • Als je een foto van een werkstuk inzendt zorg er dan voor dat het scherp en leesbaar is.
Je bent niet verplicht om om workshops te boeken om deel te kunnen nemen aan de schrijfwedstrijd.  

Zelf meedoen of los inschrijven?

Het is ook mogelijk om als leerling (of docent!) apart aan de reguliere wedstrijd mee te doen. Met als hoofdprijs jouw tekst op de muur van de tentoonstelling.

Klik hier voor meer informatie

Dank je wel

Woordkunstenaars gezocht is mede mogelijk gemaakt door sponsor Smurfit Kappa.

Blijf op de hoogte

Contact

Heb je een vraag of wil je meer weten? Je kunt ons altijd bellen of mailen:

T: +31(0)73-6877 820
M: reservering@hnbm.nl