Mijn verhaal van Brabant

Erfgoedproject voor groep 4 en/of groep 8

Op school krijgen de leerlingen les over wat erfgoed is én waarom het belangrijk is. Wat is voor jou belangrijk om te bewaren? In het museum geeft groep 8 een rondleiding aan groep 4. De kracht van het programma zit dan ook in de samenwerking tussen groep 4 en groep 8: de leerlingen van groep 8 krijgen de verantwoordelijkheid waar ze aan toe zijn. De leerlingen van groep 4 zijn onder de indruk van de kennis van groep 8 en doen daarom extra hun best.

Voorbereiding in de klas

Ter voorbereiding op het museumbezoek krijgen de leerlingen afbeeldingen van voorwerpen uit het museum te zien. Voorbeeldfilmpjes zijn te zien via de link naar het lesmateriaal van groep 4.

In het museum

In het museum bereid groep 8 zich voor op de rondleiding. Ondertussen richten de leerlingen van groep 4 zelf een tentoonstelling in. Ze onderzoeken voorwerpen met hun eigen handen. Met handschoenen aan, dat wel. Dan gaan ze naar Het Verhaal van Brabant, waar groep 8 voor hen klaar staat. Ze hebben zich op school voorbereid en weten er al alles van. Het is niet zo maar een rondleiding: bij elk voorwerp hoort een activerende opdracht!

Terug op school

Terug op school krijgen de leerlingen van groep 8 de vraag: Welk voorwerp vertelt jouw verhaal van Brabant? Voorbeeldfilmpjes zijn te zien via de link naar het lesmateriaal van groep 8.

 

Praktische informatie

Niveau groep 4 en 8 (ook afzonderlijk te boeken)
Duur 90 min.
Wanneer di, tussen 11 en 17 uur
wo en do, tussen 9 en 17 uur
vrij, tussen 10 en 17 uur
Kosten €60 per 16 leerlingen (max. 64 leerlingen)
Begeleiding Gratis toegang voor begeleiders, minimaal 1 op 10 leerlingen, max. 1 op 4.
Voorbereiding voorbereiding en verwerking in de klas zijn onderdeel van het lesmateriaal; voor deze museumles is een degelijke voorbereiding bijzonder noodzakelijk
Groepsindeling groep 4: in de klas: tweetallen. In het museum: vier groepen, daarin blijven de tweetallen uit de klas bij elkaar. Groep 8: tweetallen. Het is niet erg als er voorwerpen overblijven.
Reserveren 2 weken van te voren
telefoonnummer reservering +31(0)73-6877 820
De kracht van het programma zit hem in de samenwerking tussen groep 4 en groep 8.
Nominatie landelijke Museumeducatieprijs 2017.

Meer informatie

Handleiding

Deze docentenhandleiding bevat alle informatie die je nodig hebt om jezelf en je klas goed voor te bereiden op het museumbezoek. Op pagina 8 en 9 zie je het complete programma in één oogopslag.

Lesmateriaal

Groep 4 Groep 8

Contact

Meer weten over de mogelijkheden voor jouw klas?
Neem contact op met de afdeling reserveringen:
reservering@hnbm.nl
T+31(0)73-6877 820

Bekijk ook:

Rondleiding voor groep 3 t/m 8

Museumles voor groep 5 t/m 8