Jheronimus Bosch, De Aanbidding der Koningen, ca. 1475. The Metropolitan Museum of Art, New York

Uit de stal van Bosch

Bosch & de drie koningen

Het museum brengt opnieuw een origineel werk van Jheronimus Bosch terug naar zijn geboortestad 's-Hertogenbosch. Dit keer gaat het om het schilderij De Aanbidding der Koningen uit New York. Er zijn maar zo'n 25 originele schilderijen van Bosch bewaard gebleven dus deze bruikleen is heel bijzonder!

Jheronimus Bosch werd in zijn eigen tijd al enorm bewonderd en zijn schilderij van de drie koningen werd al vroeg gekopieerd. Zijn interpretatie van de aanbiddingen was zelfs een van de populairste composities in de late middeleeuwen.

Het Bosch Research and Conservation Project, dat sinds 2010 onderzoek doet naar het werk van Bosch en zijn werkplaats, heeft ook een aantal kopieën van dit werk onderzocht. Dat leidde tot een aantal verrassende nieuwe inzichten die te zien zijn in de tentoonstelling.

Rondleiding met voorleesverhaal

Web Jheronimus Bosch The Adoration Of The Magi Ca 1475 The Metropolitan Museum Of Art John Stewart Kennedy Fund New York KopieVier kerst in het museum! Kom dit jaar in het museum naar het bijzondere verhaal van de drie koningen luisteren, geschreven door Ad Grooten, schrijver en muzikant (o.a. bekend van Cowboy Billie Boem). Vergelijk de echte Bosch met zijn navolgers. Wat zijn overeenkomsten en wat zijn verschillen? Middels leuke opdrachten kom je alles te weten over de drie koningen.

Ter voorbereiding op het museumbezoek, krijgen de leerlingen een werkblad van een kroon  geïllustreerd door Marije Tolman (bekend van de Boomhut en Het woeste boek van Wolf en hond). De kinderen kunnen dit zelf versieren. We ontvangen jullie graag als koningen in het museum!

Reserveer deze rondleiding

Museumles met Workshop in het Spetterlab

NBM Partnerschool 141903 5799Gezamenlijk kronen versieren? Boek dan de museumles! De les start in het Spetterlab, waar de kronen onder begeleiding van een museumdocent worden versierd en het verhaal van de drie koningen wordt voorgelezen. De leerlingen volgen de rondleiding door de tentoonstelling vervolgens als koningen.

Reserveer deze museumles

Tip: bezoek de Sint Jan

Bezoek KathedraalCombineer het museumbezoek aan Bosch & de drie koningen met een bezoek aan de kerststal in de Sint-Janskathedraal. Deze is maar 5 minuten lopen van het museum en onderwerg kun je de kerst-etalages van de winkels in de stad bewonderen.
Voor een bezoek aan de Sint Jan kun je mailen naar: secretariaat@mariajohannes.nl
of bel: +31 (07)3-6130314. Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9-12 uur.

Niveau Groep 1t/m 3
Groep 4 t/m 6
Duur rondleiding 60 min.
Duur museumles 90 min.
Wanneer wo en do, tussen 10 en 17 uur
di en vrij, tussen 11 en 17 uur
Kosten rondleiding €35 per 16 leerlingen
Kosten museumles €45 per 16 leerlingen (max 32)
Begeleiding Gratis toegang voor begeleiders, minimaal 1 op 10 leerlingen
Voorbereiding De PDF van het werkblad met de kroon volgt begin november.
Reserveren 2 weken van te voren

Lesmateriaal

Museumregels

Handig document om de do's en don'ts in het museum uit te leggen aan de leerlingen.

007 Aafke NBM 0610 5076 1 Meer weten over de mogelijkheden voor jouw klas?
Neem contact op met:
Aafke de Bruijn