Van Goghs intimi

Groep 4 t/m 6

Beste docent,

Binnenkort bezoekt u met uw klas het museum. We willen u vragen ter voorbereiding op het museumbezoek met de leerlingen naar onderstaande filmpje van Youtuber Dylan Haegens (1,6 miljoen volgers) te kijken. Dylan geeft aan het einde van het filmpje een opdracht mee voor een kort kringgesprek in de klas. Wat weten de leerlingen al over Vincent van Gogh?

Het museumbezoek

Vaak wordt Vincent afgeschilderd als een arme, eenzame en gekke man, maar dat is eigenlijk best overdreven! Gedurende zijn leven zijn er veel mensen geweest die van hem hielden, hem steunden en waardeerden. Tijdens de rondleiding doen de kinderen allerlei opdrachten in de tentoonstelling, waardoor ze Vincent van Gogh beter leren kennen. In onderstaande PDF's vindt u alle praktische informatie ter voorbereiding op uw museumbezoek. Lees dit a.u.b. goed door voorafgaand aan uw museumbezoek.

Voorbereiding op uw bezoek

Alles over het vervoer, parkeren, uw aankomst bij het museum en extra verdieping voor in de klas.

Museumregels

Handig document om de do's en don'ts in het museum uit te leggen aan de leerlingen.

Brief voor begeleiders

Alle benodigde informatie voor begeleidende ouders en docenten.

Verwerking in de klas

Als het goed is zijn de leerlingen nu veel meer te weten gekomen over de Brabantse schilder Vincent van Gogh. Wilt u er in de klas nog mee verder? Dat kan! Erfgoed Brabant heeft in samenwerking met Van Gogh Brabant lesmateriaal voor in de klas ontwikkeld. U kunt Het Brabants Kwartiertje met Van Gogh bestellen via: www.erfgoedbrabantacademie.nl/vangogh.

Daarnaast hebben we samen met youtuber Dylan Haegens onderstaand filmpje gemaakt. In de video toont Dylan zijn ware ik. Zo leren ze hem, net als het icoon Vincent van Gogh, beter kennen. Dylan sluit af met een boodschap aan de leerlingen: Hoe denk je dat er naar jou gekeken wordt? Klopt dat met het beeld dat je op social media te zien krijgt als je naar jouw profiel kijkt? Het is uiteraard aan u als docent om te bepalen of dit geschikt is voor uw klas, afhankelijk van het gebruik van social media onder de leerlingen.