Magazine

Vijf vragen aan Brabantse Nieuwe: Esmee Seebregts

Door Marleen de Valk — 01 augustus 2022

Esmee Seebregts (’s-Hertogenbosch 1991) is een veelbelovende startende kunstenaar. In haar werk richt ze zich volledig op de kracht van de kleur en de zintuigelijke gewaarwording die erdoor wordt veroorzaakt. 

Het werk van Seebregts is te zien vanaf 6 augustus onder de noemer 'Brabantse Nieuwe' in de Tuingalerij.

Wanneer en waarom besloot je kunst te gaan maken?  

Van jongs af aan heb ik veel getekend en geschilderd. Ik communiceer graag in beeld en het was dan ook logisch dat ik naar de kunstacademie zou gaan. Er was niet één uitgesproken moment waarop ik besloot kunst te gaan maken, het heeft altijd een grote rol in mijn leven gespeeld. 

Wie of wat is je grootste inspiratiebron?  

Katharina Grosse, om de manier waarop zij ruimtes (architectuur, interieurs, landschappen) volledig transformeert met kleur. In haar grootschalige werk zoekt de kleur haar eigen weg, zonder zich een halt toe te laten roepen door de begrenzing van een doek of de reikwijdte van het menselijk lichaam. En de speelse videoinstallaties van Pipilotti Rist zijn ook een bron van inspiratie voor mij. Haar kleurrijke, absurdistische, expressieve, erotische en dromerige videoinstallaties nodigen je uit om je helemaal onder te dompelen in haar ‘microtopia’; een vrijplaats voor dromen en hoop. 

En bovenal is het fenomeen kleur mijn grote inspiratiebron. Ik probeer tot het wezen van de kleuren door te dringen en hun werking te begrijpen. Kleur heeft een absolute, abstracte kwaliteit en tegelijkertijd heeft ze ook iets heel fysieks, bijna tastbaars. Als beeldend kunstenaar gebruik ik materialen om kleur een vorm te geven. Tegelijkertijd probeer ik door de kleuren los te komen van de materie. Soms als ik een kleur op een passende manier benader voelt het alsof ik dichter bij het raadsel van het leven kom, maar is dat echt zo? Mijn taak is proberen te begrijpen waarom kleuren zijn zoals ze zijn. Daar zal ik nooit helemaal achter komen. 

Esmee Seebregts, Origin of Orange, 2021. Foto Henk Huibers

Je bent een beginnend kunstenaar. Neem ons eens mee! Hoe kun je dit pad het beste bewandelen volgens jou?  

Vertrouwend op wat je kan en wat je wilt communiceren. Als je de noodzaak voelt om beelden te creëren, om je ideeën vorm te geven, als dat bijna een obsessie wordt, dan moet je dat met overtuiging en overgave doen. 

Wat wil je vertellen met jouw werk?  

Dat kleur een brug kan zijn tussen het fysieke en niet-fysieke. Ik wil mijn publiek graag laten ervaren hoe kleur hen kan betoveren, opzuigen en achterlaten in het ontastbare. Kleur komt direct via je zintuigen tot je, zoals muziek, geur of smaak direct tot je komt en je meeneemt naar emoties of herinneringen. Het heeft weinig te maken met je ratio, met taal, met concepten, en daarom kan kleur ons zoveel leren. 

En tot slot: waar zie je jezelf over 10 jaar?   

Ik hoop dat ik een rol van betekenis kan blijven spelen in de hedendaagse kunstwereld.   

Meer weten?

Het werk van Esmee Seebregts is te zien t/m 16 oktober 2022 in onze Tuingalerij onder de noemer: Brabantse Nieuwe.

Gerelateerde artikelen

Wil je ook een goedwerkende website?

We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.

We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.