Foto bymarjo

Terugblik activiteiten 2019

Woensdag 19 juni: Vriendentafel Ali Banisadr

Ali Banisadr In Front Of The World Upside DownConservator Hans November vertelde over de kleurrijke schilderijen te zien in de tentoonstelling Ali Banisadr, Foreign Lands. Ook stipte hij de hedendaagse kunstserie In dialoog aan. Daarin gaan werken uit onze vaste presentatie in dialoog met werken van een andere kunstenaar. Na de borrel ging een 50-tal vrienden in de nieuw ingericht MuseumBrasserie met elkaar aan tafel. Een van de vrienden: Ik schreef me in als vriend omdat ik het museum wilde steunen maar heb inmiddels echt een aantal nieuwe vrienden leren kennen.

Zaterdag 11 mei: 35 jaar vriendenstichting!

0001 Bymarjo HNBM 35Jaarvrienden 110519 5030WebIn 2019 bestaat de Stichting Vrienden van Het Noordbrabants Museum 35 jaar. Dat is gevierd op 11 mei. De vrienden hebben samen de bloemetjes buiten gezet. Hoofd development Erna Baeten dankte de vrienden voor hun grote betrokkenheid bij het museum. Ze toonde de diverse aanwinsten die het museum mede dankzij de vrienden kon aankopen. Conservator Joris Westerink nam de vrienden mee in de succestory van Gerard en Cornelis van Spaendonck. Natuurlijk sloten we af met een borrel én bitterballen.

  • Foto bymarjo
  • Foto bymarjo

Donderdag 14 februari: Vriendentafel Sluijters en de liefde

Danseres SingerOp Valentijnsdag vierde een groot aantal vrienden de liefde. Conservator Helewise Berger vertelde over de rol van de liefde in de schilderijen van Jan Sluijters, over de liefde in het leven van Sluijters en over haar eigen liefde voor de kunstwerken van Sluijters. Drie keer per jaar organiseren we een Vriendentafel waarin na afloop van een inhoudelijk programma, vaak met een van conservatoren, met elkaar wordt gegeten in de MuseumBrasserie. Het zijn hele gezellige bijeenkomsten. Wilt u ook deze Vriendentafels bijwonen? Overweeg dan om Bruegel-, Bosch-, of Van Goghvriend te worden en maak het zelf mee!

 

Zondag 6 januari: nieuwjaarsbijeenkomst

Web Jheronimus Bosch The Adoration Of The Magi Ca 1475 The Metropolitan Museum Of Art John Stewart Kennedy Fund New York KopieBijna 200 vrienden waren zondag 6 januari bijeen voor de eerste vriendenontvangst van 2019. Geheel in stijl bij de tentoonstelling Uit de stal van Bosch. Jheronimus Bosch en de Aanbidding der Koningen vond deze ontvangst plaats op de dag dat in ‘s-Hertogenbosch uitgebreid Driekoningen wordt gevierd.
Geertje Jacobs, hoofd collectie, presentatie en educatie lichtte het schilderij De Aanbidding der Koningen, een bruikleen uit The Metropolitan Museum of Art in New York, toe. Daarna bezochten de vrienden het van dichtbij. De werken van Bosch zijn bijzonder: wereldwijd zijn er nog slechts zo’n vijfentwintig originele schilderijen van Bosch bewaard.