Foto bymarjo

Schenken & nalaten

Manieren om het museum te steunen

Schenkingen en nalatenschappen dragen bij aan het verwezenlijken van de ambities van Het Noordbrabants Museum. Deze bijdragen maken het mogelijk om bijvoorbeeld onze collectie uit te breiden. Elke bijdrage, groot of klein, is bijzonder welkom. Particulieren en bedrijven zijn belangrijke steunpilaren van ons museum.

Schenken van bedrag, kunst of oprichten van fonds

U kunt op verschillende manieren schenken aan Het Noordbrabants Museum:

- een eenmalige of periodieke schenking van een geldbedrag: uw fiscale voordeel is het grootst wanneer u gebruik maakt van de mogelijkheden van een periodieke schenking. Een rekenvoorbeeld vindt u hier. Speciaal voor particuliere partners richtten we de Brabantcirkel op.

- een schenking van een kunstobject: overweegt u een kunstobject dat u in bezit hebt te schenken aan Het Noordbrabants Museum dan kunt u een e-mail sturen naar ebaeten@hnbm.nl Een belangrijk criterium bij het beoordelen van uw kunstobject is of dit past bij het collectiebeleid van het museum. Wij nemen graag contact met u op.

- oprichten van een fonds op naam: u bepaalt zelf waaraan uw schenking wordt besteed en welke naam uw fonds draagt. Op die manier bent u persoonlijk betrokken bij de besteding van uw schenking.

Doorgeven zodat ook anderen ervan kunnen genieten
Dorothy Beynes-Heijmeijer van Heemstede

Nalaten via legaat of erfstelling

U kunt Het Noordbrabants Museum in uw testament opnemen:

- een legaat: in uw testament beschrijft u welk bedrag of welk roerend of onroerend goed uit uw nalatenschap u nalaat aan het museum.

- een erfstelling: u laat een deel van uw nalatenschap aan het museum na.

- oprichten van een fonds op naam: u bepaalt zelf de doelstelling en de naam van uw fonds en geeft op deze manier persoonlijk invulling aan de besteding van uw nalatenschap.

Bijdragen op een manier die bij u past

We vinden het belangrijk dat u op een manier kunt bijdragen die bij u past. Belangrijk om te weten is dat uw schenking dankzij de ANBI-status van Het Noordbrabants Museum voor u fiscaal aftrekbaar is. En Het Noordbrabants Museum zelf hoeft geen schenk- en erfbelasting te betalen. Daarnaast is Het Noordbrabants Museum een culturele instelling, wat betekent dat een schenking op grond van de Geefwet een extra belastingvoordeel oplevert.

Meer weten over schenken?

Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn of wilt u graag eens van gedachten wisselen? Neem dan contact op met onze afdeling Development.

Erna Baeten, hoofd development
T +31 (0)73-6877 803
E ebaeten@hnbm.nl

Maaike van de Wiel, relatiemanager
T +31 (0)73-6877 817
E mvandewiel@hnbm.nl

E-mail ons