Foto bymarjo

Terugblik activiteiten 2016

de ontvangsten, previews en excursies

Bezoek Kees Bastiaans

In 2016 hebben vrienden de gelegenheid gekregen om bij Kees Bastiaans, zoon van de schilder Kees Bastiaans (1909-1986), een rondleiding te krijgen in de privecollectie. 

Cornelis Bernardus (Kees) Bastiaans was een Nederlands kunstschilder. Hij was een expressionist met een vaak religieus thema of het dorpsleven in Mill in zijn werk. Zijn werk Familieportret (1949) is tentoongesteld in Het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch, als onderdeel van de permanente tentoonstelling Het Verhaal van Brabant.

 

 2016, 16 Febr . Op Locatie Kees Bastiaans (8)

Bezoek BRAFA

In januari bezochten onze vrienden de Brussels Antiques and Fine Art Fair (BRAFA) in Brussel. BRAFA is één van de toonaangevende Europese kunst- en antiekbeurzen waar alle kunstvoorwerpen te koop worden aangeboden. BRAFA is een beurs met een zeer uitgebreide presentatie aan aandachtsgebieden die zich uitstrekken vanaf de oudheid tot de 21ste eeuw.

 

BRAFA 2016 1

Preview Visioenen van een genie

Ter ere van zijn 500ste sterfjaar stond 2016 in het teken van Jheronimus Bosch. De tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in Het Noordbrabants Museum vormde het hoogtepunt van dit nationaal evenementenjaar. Deze succesvolle tentoonstelling vond plaats van 13 februari t/m 8 mei. Voor de vrienden van Het Noordbrabantsmuseum was een speciale preview georganiseerd, die zeer druk bezocht was. 

Bosch Vrijdag38

 

Bezoek Tefaf

Speciaal voor Bruegel-, Bosch en Van Goghvrienden worden jaarlijks kaarten van de Tefaf ter beschikking gesteld. 

 

Tefaf

Concerten

In 2016 kregen onze vrienden gratis toegang voor Stabat Mater. 

Stabat Mater 2015

Bezoek Textielmuseum

In het kader van de totstandkoming van wandtapijt 'De Strijdolifant' bezochten de vrienden van het museum in het voorjaar het textiellab in het Textielmuseum in Tilburg waar het ontwerp van Jan Fabre werd gerealiseerd. Het tapijt is met financiele steun van de vrienden verworven door Het Noordbrabants Museum. 

 

Vriendenopbezoekintextielmuseum

 

 

Vriendenontvangst Jan Fabre

Op vrijdag 10 juni organiseerden wij een exclusieve preview voor vrienden voorafgaand aan de opening van de expositie Jan Fabre Tribute to Hieronymus Bosch in Congo. Hans November, conservator 20ste en 21ste eeuw bij Het Noordbrabants Museum, verzorgde een inleiding op de expositie.

01 Postvogels Van De Geschiedenis

Vriendentafel Brukenthal Collectie

Een 100tal Bruegel-, Bosch- en Van Goghvrienden namen deel aan deze vriendentafel in juli. Aanleiding vormde de expositie van de Collectie Brukenthal. Een 50tal bijzondere meesterwerken uit deze collectie, afkomstig uit het Brukenthal museum in het Roemeens Sibiu werden voor het eerst sinds zeer lange tijd in het westen getoond.

 

08 Janssen 597

Vriendentafel Claire Morgan

Deze Vriendentafel was gecombineerd met de officiële opening van deze expositie. Mieke van der Weij interviewde tijdens deze Vriendentafel de jonge kunstenares Claire Morgan en dichter F. Starik, die zich naast drie andere dichters had laten inspireren door het werk van Claire Morgan. Hij vond het werk overweldigend, vernieuwend, verrassend, poëtisch. En alle vrienden die daarna de tentoonstelling bezochten konden zich in deze woorden vinden.

 

Claire Morgan Here Is The End Of All Things 2011

Familiebijeenkomst de Terugkeer van de Olifant

Op 6 november vond een familieontvangst plaats waar kunstwerken van vier generaties kunstenaars centraal stonden. Kijk voor een fotoverslag op onze facebook pagina

14915173_1519894054692964_4704525415867607302_n

Rondleiding statushouders

Als bijzonder afscheidskado voor twee vertrekkende bestuursleden hebben 45 inburgeraars van Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk (SNV) Brabant Centraal een rondleiding gekregen in Het Noordbrabants Museum. Marie-José de Rooij en Rien Ogier wilden graag dat hun afscheidscadeau anders dan gebruikelijk werd ingevuld. De Rooij: "we hebben al zoveel en ik zou het leuk vinden als we iets voor anderen kunnen doen." 

IMG_3771

Bezoek PAN

Ook dit jaar organiseerden wij voor de Bruegel-, Bosch- en Van Goghvrienden kaarten voor de PAN in Amsterdam. 

PAN 2016

Najaarsexcursie Kopenhagen

Preview aankoop Van Gogh

De tuin van de pastorie te Nuenen van Vincent van Gogh (1853-1890) is in november 2016 door het museum verworven uit particulier bezit. Dit werk uit oktober-november 1885 is de laatst bekende aquarel die de kunstenaar in Nuenen vervaardigde en neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van Van Gogh. De Stichting Vrienden van het Noordbrabants Museum heeft hier een bijdrage aan geleverd. 

Pastorietuin 300Dpi

Familiebijeenkomst The Tjong-King

Op 28 december leerde de beroemde kinderboekenillustrator Thé Tjong-Khing jong en oud de fijne kneepjes van het tekenvak in een live tekenoptreden. Na het bekijken van het boek: Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… tekende Khing in samenspraak met zijn publiek de gekste monsters. 

 

5 Thetjong Khing Bosch