Foto bymarjo

Terugblik activiteiten 2018

Ontvangsten, previews en excursies

Vriendenpreview Jan Sluijters

Knotwilgen aan de slatuinenOp zaterdagochtend 17 november konden onze vrienden als eersten de tentoonstelling over de Bossche kunstenaar Jan Sluijters bekijken. De wilde jaren laat zien hoe de kunstenaar als jongeman aan het begin van zijn carrière tijd in Parijs heeft doorgebracht. Daar maakte hij kennis met de avant-garde kunst van die tijd. Sluijters (1881-1957) is – samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh – een van de drie uit Brabant afkomstige ‘kernkunstenaars’ waaraan Het Noordbrabants Museum met regelmaat aandacht besteed. Het werk van Jan Sluijters dat hier is afgebeeld is aangekocht met steun van de vrienden.

6 september: Vriendentafel Manish Nai

Detail Manish NaiOp 6 september nam conservator Hans November de Breugel-, Bosch en Van Goghvrienden mee in de wereld van Manish Nai. Na de toelichting in de Statenzaal bezochten ze de tentoonstelling. De Vriendentafel werd afgesloten met een heerlijk diner in de MuseumBrasserie. Bent u Sluijtersvriend en wilt u ook deelnemen aan de Vriendentafels? Overweeg dan een upgrade naar bijv. een Bruegelvriendschap.

30 mei: Excursie Gemeentemuseum en Voorlinden

Maxliebermann De PapegaaienmanOp 30 mei ging een groep van ruim 50 vrienden op excursie naar Gemeentemuseum Den Haag en  Museum Voorlinden. In het Gemeentemuseum stond de tentoonstelling Max Liebermann – Een zomers impressionist op het programma. In Museum Voorlinden kregen de vrienden een rondleiding die inging op de architectuur, de tuinen en alle hoogtepunten van het museum.De deelnemers hebben van het programma genoten en dankten bestuurslid Wim Kievits die de excursie weer perfect voorbereidde.

29 april: A Chinese Journey: The Sigg Collection

215A5455Een groot aantal vrienden genoot zondag 29 april van de vriendenontvangst rondom de tentoonstelling A Chinese Journey. Conservator Hans November vertelde het verhaal over Uli Sigg (1946), die eind jaren 70 als Zwitsers zakenman, diplomaat en kunstverzamelaar het eerste handelsverdrag tussen een westers bedrijf en de Chinese overheid sluit. Vervolgens is hij van 1995 tot 1998 de Zwitsers ambassadeur in China, Noord-Korea en Mongolië. Om het land en de cultuur beter te leren kennen zoekt Uli Sigg contact met Chinese kunstenaars. Nadat hij merkt dat niemand systematisch hedendaagse Chinese kunst verzamelt besluit hij dit zelf te gaan doen. De Sigg Collectie geldt inmiddels wereldwijd als de beste en grootste verzameling op het gebied van de hedendaagse Chinese kunst van 1970 tot heden. Uli Sigg stelde Het Noordbrabants Museum in de gelegenheid tot het maken van een ruime selectie, die de gehele tentoonstellingsvleugel van het museum in beslag neemt. Het is voor het eerst dat een dergelijke omvangrijke selectie uit deze wereldberoemde collectie in Nederland te zien is.

20 februari: Vriendentafel Geloven in vriendschap

4 Dalmatiek Van Het Schlosser OrnatDe eerste Vriendentafel van 2018 stond in het teken van de expositie Geloven in vriendschap. Die gaat over 700 jaar Zwanenbroeders in ’s-Hertogenbosch. Speciaal voor onze Bruegel-, Bosch- en Van Goghvrienden gaf Jan van Oudheusden een inleiding. Hij is historicus en schrijver van de publicatie bij deze tentoonstelling en tevens Van Goghvriend. Na het bezoek aan de tentoonstelling in aanwezigheid van conservator Joris Westerink ging een groot aantal vrienden met elkaar aan tafel in de MuseumBrasserie.

21 januari: Nieuwjaarsbijeenkomst

De Romeinen Het Noordbrabants Museum Foto Joep JacobsOp zondag 21 januari vond de nieuwjaarsontvangst van de vrienden van Het Noordbrabants Museum plaats. Na een introductie van de jaarprogrammering door Geertje Jacobs, hoofd collectie, presentatie en educatie gingen de vrienden in 7 groepen op pad langs enkele highlights op diverse plekken in het museum: zoals Van Goghs Collse watermolen, archeologische vondsten in de Romeinenzaal en volgelingen van Brueghel of Jordaens. Een aantal vaste museumrondleiders lichtte de werken toe. Natuurlijk werd afgesloten met een toost op een mooi cultureel en inspirerend 2018!

Gratis rondleidingen

Hoe leuk is het om alles te weten te komen van een tentoonstelling? Daarom zijn er met regelmaat speciaal voor onze vrienden extra rondleidingen in wisseltentoonstellingen. We brengen de vrienden hiervan op de hoogte via de vriendennieuwsbrief of nemen het mee in een uitnodiging voor een vriendenbijeenkomst.