Jan Sluijters, Knotwilgen aan de slatuinen, ca. 1908, olieverf op doek, Het Noordbrabants Museum, ’s Hertogenbosch

Vriendenpreview Jan Sluijters

Op zaterdagochtend 17 november opent het museum zijn deuren exclusief voor de vrienden van het museum. Rondleiders vertellen u alles over de Bossche kunstenaar Jan Sluijters. Jan Sluijters (1881-1957) is – samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh – een van de drie uit Brabant afkomstige ‘kernkunstenaars’ waaraan Het Noordbrabants Museum met regelmaat aandacht besteed. Deze grote najaarstentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren laat zien hoe als jongeman de kunstenaar aan het begin van zijn carrière tijd in Parijs heeft doorgebracht. Daar maakte hij kennis met de avant-garde kunst van die tijd.

Vijftien jaar lang experimenteert hij met bijna alle nieuwe kunststromingen op zoek naar zijn eigen stijl. De tentoonstelling toont het werk van Jan Sluijters naast dat van de avant-gardisten die hem in Parijs inspireerden zoals Kees van Dongen, Henri Matisse en Georges Braque en de Nederlandse modernisten als Piet Mondriaan en Leo Gestel wiens werk hij op zijn beurt weer beïnvloedde.

Naast schilderijen worden ook tekeningen, getekende briefkaarten, brieven en foto’s getoond, samen met recensies uit die tijd. De expositie geeft een beeld van de wilde jaren van Jan Sluijters, jaren waarin hij uitgroeide tot een van de grondleggers van de nieuwe Nederlandse schilderkunst.

 

 

 

 

Vanaf dit weekend!

Jan Sluijters

De wilde jaren
17 november 2018 t/m 7 april 2019