Foto bymarjo

Verslag laatste Vriendenactiviteiten

12 februari 2016
Vriendenpreview Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie
Maar liefst 650 enthousiaste vrienden waren aanwezig bij de exclusieve vriendenpreview van Jheronimus Bosch. Visioenen van een genie. Wat een enthousiasme en blijdschap om deze zo fraaie tentoonstelling! Velen maakten ook gebruik van de mogelijkheid de catalogus te kopen tegen een vriendenprijs. Wat een voorrecht om vriend van Het Noordbrabants Museum te zijn!

3 mei 2016
Vriendentafel in Het TextielMuseum in Tilburg
Woensdag 3 mei maakten 50 vrienden in het TextielMuseum in Tilburg kennis met het project 'De terugkeer van de Olifant'. Dit project van Het Noordbrabants Museum en het TextielMuseum is een gezamenlijke inspanning om ‘De Olifant’ van Jheronimus Bosch terug te brengen naar Nederland.

12 januari, 24 mei en 7 juni 2016
Bezoek werk Kees Bastiaans op locatie
Vrienden bekeken het werk van de Brabantse kunstenaar Kees Bastiaans (1909-1986) op locatie bij diens zoon en schoondochter, Bas en Trui Bastiaans. Zij zijn ook vriend van Het Noordbrabants Museum.

10 juni 2016
Vriendenontvangst Jan Fabre - Tribute to Bosch in Congo
Op vrijdag 10 juni was er weer een preview als exclusieve vriendenontvangst. Hans November, conservator conservator 20ste en 21ste eeuw bij Het Noordbrabants Museum, gaf 180 vrienden een inleiding op de expositie. Daarna lichtte een aantal rondleiders in de tentoonstellingsruimte de werken toe. Natuurlijk was er als slot een gezellige borrel in de Rabobankgalerij.

5 juli 2016
Vriendentafel Van Eyck, Brueghel, Jordaens. Meesterwerken uit Roemenië
De Vriendentafel op 5 juli werd goed bezocht door een 100tal Bosch, Breughel en Van Gogh Vrienden. Aanleiding vormde de recent geopende expositie van de Collectie Brukenthal. Een 50tal bijzondere meesterwerken uit deze collectie, afkomstig uit het Brukenthal museum in het Roemeens Sibiu worden nu voor het eerst sinds zeer lange tijd in het westen getoond. Na een woord van welkom door de voorzitter vond er een informeel vraaggesprek plaats tussen Fiona Zachariasse, afdelingshoofd Collectie, Presentatie en Educatie van HNBM en Wim Kievits, ons bestuurslid Activiteiten. Daarbij werd ingegaan op de lange voorbereidingsgeschiedenis van deze tentoonstelling met werken die Vlaamse en Hollandse meesters toont uit de tijd voor en na Jheronimus Bosch. Tijdens het gesprek gaf Fiona toelichting op het ontstaan van de verzameling, door zijn oprichter Baron Samuel von Brukenthal aan het begin van de 18e eeuw. Ook werd de aandacht gevestigd op de bijzondere stukken van deze tentoonstelling, met werken van Jan van Eyck, Hans Memling en Pieter Breughel de Jongere. Daarna brachten de Vrienden een bezoek aan de expositie en verbaasde men zich over de kwaliteit en veelzijdigheid van deze meesterwerken die voor het eerst sinds 200 jaar in Nederland te zien zijn. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezamenlijk diner waarbij veel nieuwe contacten werden gelegd.

Activiteitenkalender 2018

Alle activiteiten in één overzicht