Foto Marc Bolsius

Persdossier inclusief beeldmateriaal

Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie

Persberichten

Ruim 421.700 bezoekers tentoonstelling Bosch

9 mei 2016

De tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ heeft een recordaantal bezoekers naar Het Noordbrabants Museum in ’s Hertogenbosch gebracht. Zo’n 421.700 mensen bezochten tussen 13 februari en 8 mei 2016 de overzichtstentoonstelling, die door de Britse krant The Guardian werd omschreven als ‘een van de belangrijkste tentoonstellingen van de eeuw’. Het is met stip de best bezochte tentoonstelling in de bijna 180-jarige geschiedenis van Het Noordbrabants Museum. Tot dusver trokken in Nederland alleen exposities in Amsterdam en Den Haag een dergelijk aantal bezoekers. De expositie was het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar ‘Jheronimus Bosch 500’ dat het hele jaar 2016 wordt gevierd, naar aanleiding van het 500ste sterfjaar van de kunstenaar.

Jheronimus Bosch-tentoonstelling in het slotweekend 39 uur aaneengesloten te bezoeken

8 april 2016

Het Noordbrabants Museum maakt vandaag bekend dat het de openingstijden van de buitengewoon succesvolle tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ voor de laatste keer verruimt. In de meivakantie, van 22 april tot en met 6 mei, is het museum dagelijks te bezoeken van 8 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. Het slotweekend opent het museum zelfs ’s nachts de deuren. Van zaterdagochtend 7 mei om 8 uur tot zondagavond 8 mei om 23 uur is het museum 39 aaneengesloten uren open voor publiek. Met deze verruiming wordt tegemoet gekomen aan de onverminderd grote vraag naar tickets uit binnen- en buitenland. De extra tickets die door de verdere verruiming beschikbaar komen zijn vanaf vandaag online te boeken via tickets.hnbm.nl.

Openingstijden tentoonstelling Jheronimus Bosch verder verruimd

17 maart 2016

Het Noordbrabants Museum verruimt de openingstijden voor de tweede keer in één week tijd vanwege de onverminderd grote vraag naar tickets voor de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’. In totaal zijn er al 350.000 tickets verkocht. Van donderdag 24 maart tot en met zondag 8 mei a.s. is de tentoonstelling zeven dagen per week te bezoeken tot 23 uur. Eerder had het museum al aangekondigd de openingstijden op donderdag, vrijdag en zaterdag te verruimen tot 23 uur. Nu komen daar ook de maandag-, dinsdag-, woensdag- en zondagavond bij. De 30.000 extra tickets die hierdoor beschikbaar komen, zijn vanaf vandaag online te boeken via tickets.hnbm.nl.

Openingstijden tentoonstelling Jheronimus Bosch vanwege grote belangstelling flink verruimd

10 maart 2016

Om tegemoet te komen aan de grote belangstelling voor de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ verruimt Het Noordbrabants Museum de openingstijden. Met ingang van maandag 14 maart a.s. is het museum dagelijks een uur langer open, bezoekers kunnen vanaf dan tot 20 uur de tentoonstelling bekijken. Vanaf 24 maart worden de openingstijden nog verder verruimd. Tot 8 mei a.s. is het mogelijk op donderdag, vrijdag en zaterdag de tentoonstelling tot 23 uur te bezoeken. Door deze maatregelen komen er ruim 50.000 extra tickets beschikbaar die vanaf vandaag online zijn te boeken via tickets.hnbm.nl.

Koning Willem-Alexander opent tentoonstelling Jheronimus Bosch in Het Noordbrabants Museum

12 februari 2016

Vandaag opende Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander met een symbolische handeling op het voorplein van Het Noordbrabants Museum de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’. Het bezoek van de Koning begon met een feestelijke bijeenkomst in de Sint-Janskathedraal. Van daaruit wandelde Zijne Majesteit vergezeld door een stoet aan bonte Bosch-figuren langs de Parade naar Het Noordbrabants Museum. Met een hooivork in zijn hand schepte de Koning letterlijk een opening in de hedendaagse versie van De Hooiwagen om de ingang van het museum toegankelijk te maken. Vervolgens kreeg de koning een rondleiding langs de schilderijen en tekeningen van Jheronimus Bosch. NOS deed samen met Omroep Brabant live verslag van de openingsceremonie. Vanavond om 20.30 uur is er een extra uitzending met een verslag van dit evenement op NPO2.

Nieuwe ontdekkingen en gerestaureerde schilderijen voor het eerst te zien tijdens overzichtstentoonstelling Jheronimus Bosch

11 februari 2016

Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch presenteert vanaf aanstaande zaterdag 13 februari tot en met 8 mei 2016 de internationale tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’. Jheronimus Bosch geldt wereldwijd als de meest intrigerende laatmiddeleeuwse kunstenaar van de Nederlanden. De tentoonstelling omvat het leeuwendeel van de door Bosch nagelaten schilderijen en tekeningen en is gebaseerd op het meest omvangrijke onderzoek dat ooit naar het oeuvre van Bosch is gedaan: het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Nooit eerder keerden zoveel werken van Bosch terug naar ‘zijn’ ’s Hertogenbosch, de stad waar de schilderijen en tekeningen ruim 500 jaar geleden werden vervaardigd. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander zal vrijdag 12 februari de tentoonstelling officieel openen.

Online kaartverkoop tentoonstelling Jheronimus Bosch van start

30 november 2015

Met de lancering van tickets.hnbm.nl gaat vandaag de online kaartverkoop van ‘Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie’ formeel van start. Deze overzichtstentoonstelling is van 13 februari tot en met 8 mei 2016 te zien in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Door vooraf online tickets te kopen, verzekeren bezoekers zich van toegang tot de tentoonstelling op een door hen gewenste dag en tijdstip. Met een symbolische handeling gaf Ton Rombouts, burgemeester van ’s-Hertogenbosch, vanochtend een feestelijk startschot aan de online kaartverkoop

Persbeelden

Onderstaande beelden mogen rechtenvrij worden gepubbliceerd onder vermelding van de verstrekte credit. Commerciele toepassingen zijn niet toegestaan.

We vragen u een bewijsexemplaar te sturen aan pers@hnbm.nl of Het Noordbrabants Museum, t.a.v. afdeling communicatie en marketing, Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch, Nederland.

Koninklijke opening

Foto Marc Bolsius

Koning Willem-Alexander bij de opening van de tentoonstelling. Links van hem Charles de Mooij, directeur Het Noordbrabants Museum, rechts Ton Rombouts, burgemeester van 's-Hertogenbosch.

Levenspelgrimage

Foto Joep Jacobs

Levenspelgrimage

Foto Joep Jacobs

Levenspelgrimage

Foto Joep Jacobs

Bosch als tekenaar

Foto Joep Jacobs

Het einde der tijden

Foto Joep Jacobs
Foto Marc Bolsius
Foto Marc Bolsius
Foto Marc Bolsius
Foto Marc Bolsius
Foto Marc Bolsius
Foto Marc Bolsius