Izabela Habur © gettyimages

Persdossier inclusief beeldmateriaal

De jaren 80

Persberichten

Nederlanders bekend van sport, politiek, media, mode en cultuur vertellen over hoogte- en dieptepunten van de jaren 80

23 mei 2017

Met een activiteitenprogramma voor jong en oud opent in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch op zaterdag 3 juni de cultuurhistorische tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo's. Van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de Val van de Muur in Berlijn, van punk tot Doe Maar en Madonna en van discman tot computerspelletjes. De 80’s waren bewogen jaren en inspireerden Van Kooten en De Bie tot termen als doemdenkers en positivo’s. Bezoekers herbeleven de hoogte- en dieptepunten op het gebied van politiek & maatschappij, innovatie & techniek, milieu & gezondheid, muziek & mode, film & tv en sport. Objecten, foto’s, teksten, kleding, ingerichte decors en audiovisuele producties vertellen het verhaal van de jaren 80 in Nederland. Bekende Nederlanders verhalen op persoonlijke wijze over hun herinnering aan belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen.

Het Noordbrabants Museum organiseert grootste jaren 80 terugblik ooit

7 maart 2017

In Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch is van 3 juni t/m 15 oktober 2017 de cultuurhistorische tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo's te zien. Niet eerder was er in Nederland een grote tentoonstelling te zien over dit bewogen decennium, dat breed onder de loep wordt genomen.Met thema’s die uiteenlopen van politiek en innovaties tot muziek en sport is deze tentoonstelling een feest der herkenning voor iedere tiener die opgroeide in deze roerige tijden en diens ouders. Bij een aantal objecten wordt een vergelijking gemaakt tussen toen en nu (bijvoorbeeld de mobiele telefoon) waardoor de tentoonstelling ook aantrekkelijk is voor de huidige generatie tieners. Iedereen is welkom bij de publieksopening op zaterdag 3 juni.

 

Contact

Voor verdere informatie of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Neeltje van Gool, afdeling Communicatie en Marketing, T +31 (0)73-6877 815 of pers@hnbm.nl.

Persbeeld

Onderstaande beelden mogen alleen rechtenvrij worden gepubliceerd ten behoeve van deze tentoonstelling, onder vermelding van de verstrekte credit. Commerciële toepassingen zijn niet toegestaan.

We vragen u een bewijsexemplaar te sturen aan pers@hnbm.nl of Het Noordbrabants Museum, marketing en communicatie, Postbus 1004, 5200 BA ’s-Hertogenbosch.

Teaser

Discomeisje met boombox

De jaren 80

Foto: Izabela Habur © gettyimages

Trabant-model met stuk van de Muur

Foto Peter Cox

Model van een Trabant met een stukje van de Berlijnse Muur, 1989, Collectie A. van Pinxteren

Europees Kampioenschap 1988

Foto Felix Janssens

Collectie Afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch

Poster: Doe jij iets aan, doe ik iets uit…

1975-1999, Collectie Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis

Doe Maar ensemble

Foto Peter Cox

Collectie M. Donks, Waspik

Loesje boeken

Foto Peter Cox

Gebundelde uitgaven van Loesje-teksten, Collectie A. van Pinxteren

Rubiks kubussen

Foto Peter Cox

Collectie F. Zachariasse, Berlicum

Schuttingsproject Waterlooplein

Hugo Kaagman

Amsterdam, 1983-1984, 244x732, collectie Amsterdam Museum