Fotograaf onbekend - Karel van Veen schildert Jan de Quay 1942-1943 - foto aanwezig in collectie BHIC

Persdossier inclusief beeldmateriaal

Het gezicht van Gestel

18 juni 2018

In mei 1942 werden in het Brabantse Sint-Michielsgestel (in de volksmond ‘Gestel’) 460 mannen als gijzelaar in het Kleinseminarie Beekvliet opgesloten. Onschuldige burgers die bij sabotagedaden van het verzet daarvoor zouden moeten boeten met hun leven. Het waren veelal vooraanstaande mannen, zoals de latere ministers-presidenten Willem Drees en Jan de Quay, schrijver Simon Vestdijk, musici Willem en Hendrik Andriessen en schilder Karel van Veen. Als tijdverdrijf schilderde Van Veen tenminste 80 portretten, waarvan er circa 30 in Het gezicht van Gestel te zien zijn. De expositie toont naast deze portretten ook foto’s, een waskist en historische documenten en is te bezoeken van 29 juni tot en met 17 december. Hiermee vertelt Het Noordbrabants Museum een van de vele bijzondere verhalen over Noord-Brabant gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Lees hier het volledige persbericht

Contact

Voor verdere informatie of interviewaanvragen kunt u contact opnemen met Joost Kunst, afdeling Communicatie en Marketing, T +31 (0)73-6877 834 of E pers@hnbm.nl.

Persbeeld

Onderstaande beelden mogen alleen rechtenvrij worden gepubliceerd ten behoeve van deze presentatie, onder vermelding van de verstrekte credit. Commerciële toepassingen zijn niet toegestaan.

We vragen u een bewijsexemplaar te sturen aan E pers@hnbm.nl of Het Noordbrabants Museum, marketing en communicatie, Postbus 1004, 5200 BA ’s-Hertogenbosch.

Karel van Veen schildert Jan de Quay

Fotograaf onbekend