Nederland maakt kennis met de intrigerende installaties van Claire Morgan

18 augustus 2016

’s-Hertogenbosch, 18 augustus 2016 – Dit najaar toont Het Noordbrabants Museum het intrigerende werk van de jonge Noord-Ierse kunstenaar Claire Morgan. Na succesvolle presentaties in het buitenland wordt dit haar eerste museale solotentoonstelling in Nederland. In haar sculpturen en tekeningen verkent Morgan de kwetsbare verhouding tussen de mens en zijn natuurlijke leefomgeving. “Mijn werk gaat over de relatie met de rest van de natuur, die ik onderzoek door het waarnemen van verandering, het verglijden van de tijd en de vergankelijkheid van alles om ons heen.” Met haar werk gooide Morgan eerder internationaal hoge ogen in Parijs, London, Milaan en New York. De tentoonstelling ‘Claire Morgan, The Sound of Silence’ is mogelijk gemaakt door de Renschdael art foundation en is van 8 oktober 2016 tot en met 8 januari 2017 te zien in ’s Hertogenbosch.

Visueel spektakel

De sculpturen die Claire Morgan maakt zijn betoverende show stoppers waarin elegant opgezette dieren op het punt staan om te vallen, te springen of op te vliegen. Hun verstilde beweging wordt benadrukt door de wisselwerking met monumentale geometrische vormen die lijken te zweven. Het creëren van deze schijnbaar solide vormen uit zaden, vliegen, bladeren en stukjes plastic, hangend aan nylon draden, staat voor Morgan symbool voor de futiele poging van de mens om de natuur te controleren en te organiseren. Door het gebruiken van artificiële onderdelen zoals plastic, belicht ze ook de destructieve relatie van de mens tot de natuur.

Tekeningen

De dieren die onderdeel uitmaken van haar installaties zijn een natuurlijke dood gestorven en worden door Morgan eigenhandig opgezet. De witte onderlegvellen die ze gebruikt tijdens dit werk zijn het uitgangspunt voor haar zogenaamde blood drawings. Met deze tekeningen probeert Morgan de materialen waaruit haar sculpturen bestaan nog beter te doorgronden. In de tentoonstelling zijn naast vijtien installaties, twaalf van deze werken op papier te zien.

Monnikenwerk

Morgan is gefascineerd door natuurlijke processen en organische materialen. De opbouw van haar installaties is tijdrovend. De nauwkeurige constructie van de hangende blokken, bollen en vierkanten vereist grote precisie, net als het prepareren en opzetten van de dieren die verwerkt zijn in haar kunst. Met haar handen werken is belangrijk voor Morgan; zelf omschrijft ze haar aanpak als meer intuïtief dan intellectueel. Toch start ze altijd met het nauwkeurig uitschetsen van haar ideeën.

Ironische noot

Een titel is voor Claire Morgan een wezenlijk onderdeel van een kunstwerk. Ze kiest deze met zorg. Vaak is het een ironische verwijzing naar Engelse en Amerikaanse volkscultuur. Zo refereert Morgan met de titel van de tentoonstelling ‘The Sound of Silence’ aan de evergreen van Simon & Garfunkel uit 1965 over het onvermogen van mensen om met elkaar te communiceren.

Bekroonde kunstenares

Claire Morgan (1980, Belfast) woont en werkt in Newcastle, Groot-Brittannië. Ze studeerde beeldhouwkunst aan de universiteit van Northumbria. Na haar afstuderen in 2003 brak ze internationaal al snel door met solo- en groepstentoonstellingen, waaronder in 2009 in het Palais de Tokyo in Parijs en in 2010 in het Museum of Arts and Design in New York. In 2004 ontving ze de Bursary Award en de Roy Noakes Award, beiden van de British Society of Sculptors. In 2006 werd ze bekroond met de Premio Fondazione Amaldo Pomodoro van de Fondazione Pomodoro in Milaan.

Tentoonstellingscatalogus

Bij de tentoonstelling publiceert Het Noordbrabants Museum de catalogus ‘Claire Morgan, The Sound of Silence’. Het boek, geschreven door de Britse kunsthistoricus Darren Ambrose, verschijnt in drie talen, Nederlands, Engels en Frans en is voor €19,95 verkrijgbaar in de MuseumShop.

In samenwerking met

De tentoonstelling ‘Claire Morgan, The Sound of Silence’ wordt mogelijk gemaakt door De Renschdael art foundation. De samenwerking tussen de Renschdael art foundation en Het Noordbrabants Museum resulteerde eerder in tentoonstellingen met werk van Lita Cabellut, Francis Bacon en Georgia Russell.

Bekijk ook:

Persdossier inclusief beeldmateriaal