Eelco Brand wint eerste Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant

17 december 2018

Vandaag is bekend gemaakt dat Eelco Brand (Rotterdam, 1969) de eerste winnaar is van de nieuw ingestelde Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant. Deze prijs is een samenwerking tussen het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum en zal jaarlijks worden uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent. De prijs is naast een blijk van waardering een impuls ter stimulering: de winnaar ontvangt een stipendium óf een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum. Als eerste winnaar van de prijs maakt Eelco Brand een videoanimatie in drie delen geïnspireerd op het oeuvre van Jheronimus Bosch, Vincent van Gogh en Jan Sluijters. Drie Brabantse meesters waaraan Het Noordbrabants Museum ruim aandacht schenkt in de programmering. Tijdens de bekendmaking is het eerste deel van het video-drieluik onthuld, het werk HB.movi (a tribute to Bosch). Het kunstwerk wordt vanaf vandaag getoond in het museum.

“Als eerste winnaar van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs verpersoonlijkt Eelco Brand perfect waar deze nieuwe Brabantse kunstprijs voor staat: fantasie, creativiteit en vakmanschap. Met de prijs willen het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum hun waardering voor gevestigde Brabantse kunstenaars uitspreken.” Charles de Mooij, directeur Het Noordbrabants Museum.

Over Eelco Brand

Na een start als kunstschilder midden jaren negentig verruilde Eelco Brand al snel de kwast voor de computer. Daarmee maakt hij 3D-animaties waarin imaginaire landschappen worden gecreëerd die van een enorme precisie en schoonheid zijn. Brand woont en werkt in Breda. Als één van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars in Nederland, volgt het Het Noordbrabants Museum de loopbaan van Eelco Brand met grote interesse. Een aantal van zijn werken zijn opgenomen in de collectie van het museum. Het video-drieluik over Bosch, Van Gogh en Sluijters is hierop een waardevolle toevoeging. 

Hedendaagse kunst in Het Noordbrabants Museum

De kunstcollectie van Het Noordbrabants Museum omvat werk van hedendaagse Brabantse kunstenaars met een internationaal oeuvre waaronder Mark Manders, Marc Mulders, JCJ Vanderheyden en René Daniels. Een selectie daarvan is te zien in de collectiepresentatie op de begane grond van het museum. Daarnaast exposeert het museum, onder de noemer Brabantse Nieuwe, doorlopend werk van jonge, talentvolle Brabantse kunstenaars. Het museum speelt daarmee in op het dynamische kunstklimaat in Brabant.