Navolger Jheronimus Bosch, Middenpaneel van de Tuin der Lusten (kopie), ca.130-60, olieverf op doek, Privécollectie. Foto Joep Jacobs

Ook tweede helft Boschjaar volop Jheronimus Bosch

7 juni 2016

Na de succesvolle tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie is Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch vanaf zaterdag 11 juni 2016 weer volledig toegankelijk voor publiek. Het museum was enkele weken beperkt open vanwege de noodzakelijke aanpassingen en herstelwerkzaamheden in de museumzalen. Ook de tweede helft van het Boschjaar staat voor Het Noordbrabants Museum in het teken van Jheronimus Bosch. Zijn universele beeldtaal vol menselijke emoties en surreële visioenen heeft de afgelopen vijfhonderd jaar een rijke bron van inspiratie gevormd voor kunstenaars in binnen- en buitenland. De invloed van Bosch is nog heel 2016 zichtbaar in Het Noordbrabants Museum.  

Langdurige bruikleen: Tuin der Lusten van navolger

Zo is een vroege kopie van het middenpaneel van de Tuin der Lusten te zien, geschilderd door een navolger van Bosch. Het schilderij was eerder onderdeel van de grote Boschtentoonstelling. De Tuin der Lusten werd reeds in de 16e eeuw hoog gewaardeerd en verschillende keren gekopieerd. De langdurige bruikleen uit particulier bezit wordt geïntegreerd in het Jheronimus Boschpaviljoen in Het Verhaal van Brabant. In deze zaal van Het Noordbrabants Museum worden de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Brabant getoond, van de middeleeuwen tot nu.

Duivelskunstenaar Jan Fabre

Daarnaast brengt het museum deze zomer twee zeer uiteenlopende tentoonstellingen. De Belgische kunstenaar Jan Fabre (Antwerpen, 1958) maakte tussen 2011 en 2013 een serie monumentale mozaïekpanelen waarin hij de wonderlijke en monsterlijke verbeelding van Bosch koppelt aan het koloniale verleden van Belgisch-Congo. De serie Tribute to Hieronymus Bosch in Congo wordt van 11 juni tot en met 18 september 2016 tentoongesteld. Ook creëert Fabre met sierlijke vogelsculpturen een moderne interpretatie van de Tuin der Lusten in de tuingalerij van het museum. Daarnaast gaat het werk van deze eigentijdse Antwerpse kunstenaar een eigenzinnige confrontatie aan met het werk van zijn 17de-eeuwse stadgenoten Brueghel, Teniers en Jordaens.

Topstukken uit Roemenië

De tentoonstelling Van Eyck, Brueghel, Jordaens - Meesterwerken uit Roemenië loopt van 18 juni tot en met 9 oktober 2016. Te zien zijn vijftig topstukken afkomstig van het Brukenthal Museum in Sibiu, Roemenië: Vlaamse primitieven, maar ook Zuid-Nederlandse en Hollandse meesters uit de vijftiende tot en met de zeventiende eeuw. Tot de selectie behoren bijzondere bruiklenen van Jan van Eyck, Hans Memling, Jacob Jordaens, David Teniers, Leonaert Bramer en Pieter Brueghel de Jonge. Samen met Bosch brachten deze meesters de schilderkunst van de Lage Landen op het allerhoogste niveau.

Bosch Grand Tour

Beide tentoonstellingen maken deel uit van de Bosch Grand Tour. Onder deze noemer presenteren zeven Brabantse musea in 2016 een tentoonstellingsprogramma rondom Nederlands beroemdste schilder uit de late middeleeuwen. Als onderdeel van de tour exposeert Het Noordbrabants Museum dit najaar ook een moderne interpretatie van het verloren gegane El Escorial-tapijt De Strijdolifant ontworpen door Jan Fabre, en beelden van hedendaags kunstenaar Gurt Swanenberg geïnspireerd op het paneel De Zeven Hoofdzonden.

  • Jan van Eyck, Man met een blauwe tulband, ca. 1430, Muzeul Naţional Brukenthal, Sibiu
  • Jan Fabre, Postvogels van de Geschiedenis, 2013, Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Foto Lieven Herreman
  • Navolger Jheronimus Bosch, Middenpaneel van de Tuin der Lusten (kopie), ca.130-60, olieverf op doek, Privécollectie. Foto Joep Jacobs
  • Mark Manders, Unfired Clay Torso, 2014-2015, brons en hout, Het Noordbrabants Museum, ’s Hertogenbosch
  • Hendrick de Meijer, Uittocht van de Spaanse troepen uit Breda (1637), ca.1650, Olieverf op paneel, Rijksmuseum, Amsterdam

Aankoop Mark Manders

Het Noordbrabants Museum heeft onlangs een sculptuur aangekocht van Mark Manders. Het is een menselijke figuur in brons, afgewerkt alsof het van keramiek is. Het kunstwerk genaamd Unfired Clay Torso is aangekocht mede dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. De kunst van de internationaal doorgebroken Mark Manders past goed in de collectie van Het Noordbrabants Museum, waarin alle belangrijke Brabantse kunstenaars en stromingen vertegenwoordigd zijn. Het kunstwerk krijgt een plaats in de presentatie van moderne en hedendaagse kunst op de begane grond van het museum.

Bruiklenen voor Het Verhaal van Brabant

Naast de toevoeging aan het Boschpaviljoen is ook het Van Goghpaviljoen in Het Verhaal van Brabant vernieuwd. De schilderijen Naaiende vrouw en Vrouw met falie zijn toegevoegd aan de presentatie die de Brabantse oorsprong van de kunstenaar en zijn grote fascinatie voor het boerenleven toont. Beide bruiklenen zijn door het Van Gogh Museum in Amsterdam ter beschikking gesteld in het kader van een langdurige samenwerking. Het Noordbrabants Museum herbergt als enige museum in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh. Daarnaast is in Het Verhaal van Brabant nu ook een schilderij te zien van Hendrick de Meijer, landschapsschilder uit de Gouden Eeuw. Het werk, een bruikleen uit het Rijksmuseum in Amsterdam, toont de Uittocht van de Spaanse troepen uit Breda (1637). Er trekt een stoet van ruiters, soldaten en karren aan het publiek langs de weg voorbij. In de achtergrond is het silhouet van de stad weergegeven, met centraal de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Bosch Shop op het voorplein

Naast de reguliere museumwinkel met een breed assortiment, is tijdens de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie een aparte shop ingericht met uitsluitend Bosch-artikelen. Vanwege het succes van de tentoonstelling en de viering van het Boschjaar wordt de Bosch Shop voortgezet.  Naast de tentoonstellingscatalogus bestaat het assortiment uit een ruime selectie boeken, postkaarten en cadeauartikelen. De Bosch Shop is gesitueerd in het Koetshuis op het voorplein van Het Noordbrabants Museum en geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17.30 uur. De winkel is zonder entreebewijs te bezoeken.

Bezoekinformatie Het Noordbrabants Museum

Geopend dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.
Bezoekadres: Verwersstraat 41, ’s-Hertogenbosch.
Ticketprijzen Het Noordbrabants Museum  
Volwassenen: € 12,-
Vrienden: gratis
Museumkaart, Ver. Rembrandt en ICOM: gratis
Kinderen 4 t/m 17 jaar: gratis
Combiticket Het Noordbrabants Museum en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch
Volwassenen: € 15,-
Vrienden: gratis
Museumkaart, Ver. Rembrandt en ICOM: gratis
Kinderen 4 t/m 17 jaar: gratis
Publieksinformatie

www.hnbm.nl, info@hnbm.nl of T +31 (0)73-6877 844 (ma t/m zo van 8.30 tot 17 uur)

Gedurende geheel 2016 viering van het Boschjaar

Het Nationaal Evenementenjaar ‘Jheronimus Bosch 500’ wordt nog het hele jaar gevierd. Bezoekers aan de stad ’s-Hertogenbosch worden onthaald op een culturele manifestatie met een rijk gevarieerd programma voor iedereen die belangstelling heeft voor Jheronimus Bosch, zijn wereld en zijn werk. De stad staat dan ook volledig in het teken van de middeleeuwse kunstenaar met feestelijke evenementen als bijzondere muziek-, dans- theater- en circusproducties, tentoonstellingen, belevingsroutes en festivals.

Terug naar: