Het Noordbrabants Museum opent de deuren voor digitaal bezoek vanuit de eigen huiskamer

2 april 2020

Met gastvrijheid en humor nodigt presentator Lucas De Man je uit voor de interactieve rondleiding

Ondanks de gesloten deuren, stap je vanuit je huiskamer zo Het Noordbrabants Museum in. Theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man kreeg eenmalig exclusief toegang om de vaste collectie en wisseltentoonstellingen te ontdekken. Dit bezoek is vastgelegd in een interactieve video. Daarin komen ook minder bekende delen van het museum aan bod. Zo is er voor elke bezoeker genoeg nieuws te ontdekken. Tijdens deze rondleiding kiest de kijker zelf voor verdieping door middel van keuzemogelijkheden. Daarbij is de Brabantse gastvrijheid van de medewerkers leidend en is dat wat deze rondleiding onderscheidend maakt. 

‘Het idee voor een digitaal bezoek aan ons museum was snel geboren. Daarbij zagen we om ons heen veel andere musea een soortgelijke stap maken. Het digitaliseren van de kunstwerken was voor ons niet genoeg. We wilden iets extra’s doen. Bezoekers het gevoel geven écht even bij ons binnen te stappen, juist nu dat eigenlijk niet kan. Daarin speelt de kenmerkende Brabantse gastvrijheid een grote rol, tot en met de Bossche bol aan toe,’ zegt Charles de Mooij, directeur van Het Noordbrabants Museum. ‘Lucas en ons team van experts hebben dit gevoel uitstekend weten te vatten, waardoor niet alleen het verhaal van de collectie tot leven komt, maar ook dat van ons bijzondere complex en waar Het Noordbrabants Museum voor staat.’

Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants museum is gevestigd in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch. Het voormalig gouvernementspaleis en de aangrenzende tentoonstellingsvleugels is nu een (inter)nationale hotspot voor liefhebbers van kunst, cultuur en geschiedenis, dankzij de diversiteit van de vaste collectie en de aansprekende wisseltentoonstellingen. Zo zijn er onder andere werken van de uit Noord-Brabant afkomstige Vincent van Gogh en Jan Sluijters te zien. Daarnaast worden nu tijdelijk Meesterwerken uit Wenen van de Weense Kunstacademie en Between Truth and Illusion van de Chinese kunstenaar Shao Fan tentoongesteld. Het is voor het eerst dat Shao Fan een solo-tentoonstelling heeft in Nederland. Ook kom je tijdens de tour meer te weten over het roerend cultureel erfgoed en de rijke Brabantse historie.

Kunst en mentale gezondheid

Uit een recent rapport van de World Health Organization (WHO)* blijkt dat kunst kijken voor een sterk geluksgevoel kan zorgen, iets wat we vandaag de dag meer dan ooit kunnen gebruiken. Zo blijkt dat het ervaren van of kijken naar kunst onder andere bijdraagt aan de (mentale) gezondheid. Met deze digitale rondleiding hoopt Het Noordbrabants Museum voor wat extra geluksgevoel, ontspanning en inspiratie bij de kijkers te zorgen.

De volledige tour door de collectie van Het Noordbrabants Museum is vanaf vandaag te volgen op www.hnbm.nl/tour. Ook de korte video’s waarin diverse experts dieper ingaan op specifieke kunstwerken en tentoonstellingen zijn hier te bekijken. De persmaterialen zijn te downloaden via deze link.

*Bron: World Health Organization: Health Evidence Network Synthesis Report 67. In dit rapport zijn meer dan 3.000 wetenschappelijke artikelen uit de afgelopen twintig jaar gebundeld en geanalyseerd.

Tip: volg de tour op desktop, laptop of iPad voor de beste ervaring.

Start de tour

Digitale tour

Het Noordbrabants Museum

Bekijk ook:

Persfoto's algemeen