Gurt Swanenberg, Peccator (Sinner, Consumer), 2014

Het Noordbrabants Museum blijft in de ban van Bosch en sluit het jaar af met Pieter Bruegel, Thé Tjong-Khing, Jan Fabre en Gurt Swanenberg

25 augustus 2016

’s-Hertogenbosch, 25 augustus 2016 – In de tentoonstelling ‘In de ban van Bosch: Pieter Breugel, Thé Tjong-Khing, Jan Fabre en Gurt Swanenberg’ (29 oktober 2016 t/m 29 januari 2017) brengt Het Noordbrabants Museum vier generaties kunstenaars bijeen van wie het werk sterk is beïnvloed door Jheronimus Bosch. De expositie laat de complete series en zelden getoonde prenten van Pieter Bruegel van de zeven hoofdzonden en –deugden zien in combinatie met een eigentijdse interpretatie van de zeven hoofdzonden door Gurt Swanenberg. Daarnaast worden er  30 originele tekeningen en voorbereidende schetsen uit het recente op Bosch geïnspireerde kinderboek van Thé Tjong-Khing en het nieuw ontwikkelde, monumentale wandtapijt ‘De Strijdolifant (naar Bosch)’ van Jan Fabre getoond. De expositie is de laatste in de reeks tentoonstellingen die Het Noordbrabants Museum in 2016 organiseert in het kader van het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500 en is onderdeel van Bosch Grand Tour.

De zeven hoofdzonden: Pieter Bruegel versus Gurt Swanenberg

Tot de eerste navolgers van de kunst van Jheronimus Bosch behoorde Pieter Bruegel de Oude (ca. 1526-1569), die ook wel de ‘tweede Bosch’ wordt genoemd. De twee series van de zeven hoofdzonden en –deugden behoren tot Bruegels belangrijkste scheppingen. Ze zijn uitgegeven door Hieronymus Cock in 1558 nadat omstreeks het midden van de 16de eeuw een bloeiende handel in schilderijen naar Bosch ontstond en er ook een markt was voor prenten in de stijl van Bosch. In zijn beroemde serie – naar het schilderij ‘De Zeven Hoofdzonden’ - creëerde Bruegel een wereld vol Bosschiaanse elementen met helletaferelen, duivels en monsters. De serie Bruegel-grafiek komt bijna geheel uit de collectie van Het Noordbrabants Museum en was voor het laatst voor het publiek te zien in 1979.

De prenten van Bruegel gaan in de tentoonstelling de confrontatie aan met de eigentijdse serie hoofdzonden van de in ’s-Hertogenbosch geboren kunstenaar Gurt Swanenberg (1976). Met een fijn penseel schildert hij minutieus logo’s, merknamen, gevarenpictogrammen en zelfs geld op schedels, skeletten en flessen. De complete serie, grotendeels in particulier bezit en daardoor nauwelijks bekend, wordt voor het eerst en eenmalig bijeengebracht. De apotheose van zijn tienjarig jubileum als kunstenaar.

Tekeningen van Thé Tjong-Khing

Ook illustrator Thé Tjong-Khing (Purworedjo, 1933) dook diep in de wereld van Bosch. Te zien zijn de originele tekeningen uit zijn kinderboek 'Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal…' dat hij maakte ter gelegenheid van de 500ste sterfdag van Jheronimus Bosch in 2016. De hoofdpersoon Jeroen heeft op elk gevaar een antwoord en laat zien dat je nergens bang voor hoeft te zijn. In Het Noordbrabants Museum zullen de originele tekeningen en enkele voorbereidende schetsen te zien zijn, in totaal een 30-tal werken.

Nieuwe versie van verloren gegaan wandtapijt naar Bosch door Jan Fabre

Tussen 1530 en 1540 is in Brussel een bijzondere serie van vijf tapijten vervaardigd naar schilderijen van Jheronimus Bosch. Vier wandtapijten bevinden zich in het Spaanse Escorial. Het vijfde, ‘De Olifant’, is in de tussenliggende eeuwen verloren gaan. De compositie is bekend van de gelijknamige prent van Hieronymus Cock uit ca. 1550 die zich in de collectie van Het Noordbrabants Museum bevindt. In opdracht van Het Noordbrabants Museum maakte de Belgische kunstenaar Jan Fabre (Antwerpen, 1958) een eigentijdse vertaling van het ontwerp van Bosch. Het monumentale wandtapijt (3 x 3,5 m) wordt op een hedendaagse manier geproduceerd in het TextielLab van het TextielMuseum en is – na maandenlange voorbereidingen – momenteel in productie. In de tentoonstelling, waar het zijn primeur krijgt, wordt het gepresenteerd samen met de prent van Cock en de making-of film van Roel van Tour.

Bosch Grand Tour

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van Bosch Grand Tour, waarin zeven vooraanstaande Brabantse musea zich met een actueel tentoonstellingsprogramma rondom Jheronimus Bosch presenteren. Meer informatie: www.bosch500.nl/grandtour

Bekijk ook:

Persdossier inclusief beeldmateriaal