Foto Joep Jacobs

Kroonluchter van ontwerpers Kranen/Gille aangekocht door Het Noordbrabants Museum

9 maart 2017

Het Noordbrabants Museum heeft een karakteristieke kroonluchter van het ontwerpbureau Kranen/Gille aangekocht. De lamp is tot en met 14 mei a.s. te zien in Het Noordbrabants Museum  in ’s-Hertogenbosch als onderdeel van de tentoonstelling De industriële natuur van Kranen/Gille. De kroonluchter is de meest recente én ambitieuze loot aan de stam van de serie Plant, waaraan Kranen/Gille sinds 2008 werkt. De vormgeving van deze serie ontwerpen is geïnspireerd op de groeistructuur en vertakkingen van bomen. Zelf noemen Jos Kranen en Johannes Gille het “geregisseerde natuur” omdat tijdens het ontwerpproces een strikte regel wordt toegepast zodat alle hoeken van een Plant-ontwerp exact 45 graden zijn. In de tentoonstelling wordt een korte documentaire getoond die bezoekers inzicht geeft in het ontwerp- en productieproces van de kroonluchter.

Hans November, conservator 20ste- en 21ste-eeuwse kunst Het Noordbrabants Museum: “Wij zijn verguld met deze nieuwe aanwinst voor de collectie Brabants design van Het Noordbrabants Museum. Het past binnen ons collectiebeleid om design van Brabantse bodem aan te kopen en te tonen. Hierbij gaat het om werken die kenmerkend zijn voor een ontwerper of een oeuvre. Voorbeelden van eerdere aankopen zijn werken van Maarten Baas, Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk en Studio Job.”

Vernuftige constructie

De kroonluchter uit de Plant-serie heeft een vernuftig ontwerp gebaseerd op drie laser gesneden stalen vertakkingen. Uit deze drie vertakkingen groeien twee kleinere vertakkingen waardoor er zes armen ontstaan. Op deze zes armen zijn LED lampen gemonteerd en staan gedeeltelijk gezandstraalde glazen stolpen. In het midden van de lamp is een zevende LED lamp geplaatst. De stalen onderdelen van de lamp zijn verguld. Stroom voor de zeven lampen vindt zich een weg via de stalen constructie, dus zonder snoeren of kabels. Vanwege het zeer arbeidsintensieve proces van vergulden is deze kroonluchter een unicum.

De industriële natuur van Kranen/Gille

Naast een fantasierijke geest delen Jos Kranen (Tegelen, Nederland, 1977) en Johannes Gille (Marburg, Duitsland, 1979) een groot gevoel voor humor. Rap na hun afstuderen aan de Design Academy in Eindhoven starten ze samen hun ontwerpbureau. Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum toont Het Noordbrabants Museum van 11 februari t/m 14 mei 2017 De industriële natuur van Kranen/Gille, de eerste museale solotentoonstelling over het tweetal. Kranen/Gille tekende zelf voor het ontwerp van de tentoonstelling. Een mix van prototypes, vrij werk en producten voor design labels illustreren de hoogtepunten en ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar. In totaal zo’n 40 ontwerpen waaronder de Plant kroonluchter.

Twee designexpo's onder een dak

Goeddeels gelijktijdig presenteert het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, dat samen met Het Noordbrabants Museum het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch vormt, de tentoonstelling De laatste avant-garde. Radicaal design in Italië 1966-1988 (18 februari t/m 11 juni 2017).

Mondriaan tot Dutch Design

De industriële natuur van Kranen/Gille is onderdeel van de serie Made in Brabant waarin Het Noordbrabants Museum hedendaags design uit Brabant in de schijnwerpers zet. In eerdere edities stond het design van Kiki van Eijk, Joost van Bleiswijk en Pieke Bergmans centraal. Daarnaast maakt de tentoonstelling onderdeel uit van het programma ter gelegenheid van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design. Kijk voor het volledige programma op www.nbtc.nl/mtdd.