Hans van Hoek, Kimono met Sint-Antonius van Padua (1998 - 2000)

Oproep in de media leidt tot vondst schilderij

11 november 2019

Momenteel is in Het Noordbrabants Museum onder meer de expositie Kimono’s van Hans van Hoek te zien. Het museum toont hierin  elf monumentale werken van deze Brabantse kunstenaar. Omdat het twaalfde werk uit de serie niet bleek te traceren,  verspreidde het museum voorafgaand aan de opening  van de tentoonstelling een oproep via de media. Het bleef enkele maanden stil. Tot het museum vanuit Portugal werd gebeld. Het werk, genaamd Kimono met Sint-Antonius van Padua,  is vandaag opgehangen  in aanwezigheid van de kunstenaar en de eigenaar.

Conservator Hans November:  

Nu het laatste werk terecht is, kunnen de bezoekers voor het eerst alle twaalf Kimono-werken bewonderen die een periode van 35 jaar overbruggen. Eigenlijk hadden we de vondst niet meer verwacht. Het werk bleek echter niet zo heel ver van huis te hangen. Met de toevoeging van dit laatste werk geven we een volledig overzicht van een indrukwekkend schildersleven.” 

De eigenaren:

We verbleven in het buitenland en wilden aan vrienden ons schilderij van Hans van Hoek laten zien. Daarom  zochten  we op internet naar een  afbeelding. Tot onze verbazing verschenen echter alleen maar oproepen waarin gevraagd werd naar de locatie ervan. Heel bijzonder dat wij vanuit Lissabon konden bijdragen aan het vinden van deze vermiste Antonius, die daar nota bene op 15 augustus in 1195 geboren werd! Onmiskenbaar heeft deze heilige voor vermiste zaken gehoor gegeven aan de noodkreet van Het Noordbrabants Museum: "Heilige Antonius, beste vrind, maak dat u uw eigen schilderij weer vindt”.

Overzichtstentoonstelling  

De tentoonstelling  van Hans van Hoek  beslaat een werkperiode van 35 jaar en laat de ontwikkeling zien van zijn godsbesef. De vroegste schilderijen zijn gemaakt in een wereld van rooms-katholieke symbolen, terwijl Van Hoeks latere werken getuigen van een meer universeel godsbesef. Het overkoepelende thema is de kimono, voor de kunstenaar een verbeelding van het kosmische lichaam. Het  Noordbrabants  Museum heeft al enkele werken van Hans van Hoek in zijn bezit en wil met deze tentoonstelling zijn werk nadrukkelijk onder de aandacht brengen. 

Hans van Hoek  

Hans van Hoek is geboren in de Brabantse Peel en opgeleid aan de Kunstacademie van ’s-Hertogenbosch en Ateliers '63 in Haarlem. Hij woonde en werkte onder andere in Canada en Zuid-Afrika. Sinds 2008 is Hans van Hoek weer terug in Nederland. 
 
Hans van Hoek. Kimono’s  is nog te bezichtigen tot en met 19 januari 2020, tegelijk met de tentoonstelling  Van  Goghs  intimi. Vrienden, familie, modellen. 

Download

Kimono met Sint-Antonius van Padua

fotograaf Marc Bolsius

Hans van Hoek (r) met de eigenaar (l) van het gevonden schilderij in Het Noordbrabants Museum