Samuel Hortulanus, Zonder titel (berekening 4), 2016

Brabantse Nieuwe: Samuel Hortulanus

17 oktober 2017

Van 7 november 2017 t/m 25 februari 2018 toont Het Noordbrabants Museum tekeningen en schilderijen van Samuel Hortulanus (Venray, 1988). Waar fantasyschrijvers een eigen wereld creëren met taal, doet Samuel Hortulanus dit in beeld. Hij tekent en schildert om een imaginaire samenleving te bouwen. De in Breda opgeleide en woonachtige kunstenaar krijgt een podium in het museum als onderdeel van de reeks Brabantse Nieuwe.

De schilderijen die Samuel Hortulanus maakt geven de toeschouwer het gevoel dat er iets aan de hand is: er zijn herkenbare figuren in verschillende poses te zien. Tegelijkertijd zijn de landschappen of ruimtes waarin deze zich begeven minder herkenbaar. Soms steken zogenaamde totems van goden of voorouders de kop op, die getuige zijn van de rituelen uit de wereld die de kunstenaar schetst. Hierbij spelen thema’s zoals spiritualiteit, hiërarchie en onderdrukking een rol. De toeschouwer voelt een ritueel, maar kan zelf fantaseren over de omstandigheden.

Samuel Hortulanus over zijn schilderwereld: „Wij maken niets meer mee. Ik zou graag een keer een kamer binnen willen komen waarin iets gebeurt dat ik niet kan verklaren, een occult ritueel bijvoorbeeld. Ik wil zoiets meemaken maar tegelijkertijd durf ik dat niet. Ik ben een mens van deze tijd. Dus zoek ik in mijn hoofd die wereld op. Geen esthetiek en compositie, maar een voorstelling die zal zijn zoals hij zich aan mij voordoet.”

Hortulanus werkt vaak op ruw linnen dat grotendeels onbehandeld blijft aan de voorkant, maar wel aan de achterkant een laag grondverf krijgt. Daardoor trekt de verf die aan de voorkant wordt opgebracht niet te diep in het linnen. Signeren doet de schilder achterop het doek.

In 2014 studeerde Samuel Hortulanus, als een van de weinige schilders, af aan de AKV St. Joost in Breda. Na de academie betrok hij een atelierruimte in het Electrongebouw in Breda waar hij nu werkt. De afgelopen jaren exposeerde hij vooral in groepsexposities in o.a. TAC (Eindhoven), Atelier Vonk (Aarle-Rixtel), Melkweg Expo (Amsterdam), MAAS ruimte voor kunst (Nijmegen), De Mannenzaal (Amersfoort) en CBK Amsterdam (Amsterdam). Daarnaast had hij in 2015 een solo-expositie van tekeningen en schilderijen bij Percipi Gallery in Amsterdam.