Zhao Bandi, Portrait Uli Sigg, 2010, olieverf op doek, The Sigg Collection, Mauensee

Tentoonstellingen 2018

20 december 2017

In aansluiting op de huidige succesvolle exposities Loving Vincent: de tentoonstelling en Tim Walker: The Garden of Earthly Delights verrast Het Noordbrabants Museum zijn bezoekers ook in 2018 met een gevarieerd tentoonstellingsprogramma. Hoogtepunten daarin zijn een uitgebreid overzicht van hedendaagse Chinese kunst uit de toonaangevende Collectie Uli Sigg, een retrospectief van de grensverleggende absurdist Kamagurka, naast het Europese debuut van de Indiase abstracte kunstenaar Manish Nai en een groots opgezette tentoonstelling over de experimentele jaren van Jan Sluijters.

  • Adriaen van Wesel, Luik van Mariaretabel van Tibur, 1475-1477, eikenhout, Museum Het Zwanenbroedershuis, ’s Hertogenbosch. Foto: Michiel Elsevier Stokmans
  • Zhao Bandi, Portrait Uli Sigg, 2010, olieverf op doek, The Sigg Collection, Mauensee
  • Kamagurka, De grenzen der ernst, 2017, pen op papier, Kamagurka, Brugge
  • Manish Nai, Untitled, 2017, textiel en hout, Manish Nai, Mumbai
  • Jan Sluijters, Knotwilgen aan de slatuinen, ca. 1908, olieverf op doek, Het Noordbrabants Museum, ’s Hertogenbosch

VOORJAAR 2018

A Chinese Journey
The Sigg Collection
17 maart t/m 8 juli 2018

Eind jaren 70 sluit de Zwitserse zakenman, diplomaat en kunstverzamelaar Uli Sigg (1946) het eerste handelsverdrag tussen een westers bedrijf en de Chinese overheid. Vervolgens is hij van 1995 tot 1998 is de Zwitsers ambassadeur in China, Noord-Korea en Mongolië. Om het land en de cultuur beter te leren kennen zoekt Uli Sigg contact met Chinese kunstenaars. Nadat hij merkt dat niemand systematisch hedendaagse Chinese kunst verzamelt besluit hij dit zelf te gaan doen. De Sigg Collectie geldt inmiddels wereldwijd als de beste en grootste verzameling op het gebied van de hedendaagse Chinese kunst van 1970 tot heden. Uli Sigg stelde Het Noordbrabants Museum in de gelegenheid tot het maken van een ruime selectie, die de gehele tentoonstellingsvleugel van het museum in beslag neemt.
A Chinese Journey toont de veelzijdige Chinese kunstproductie van de afgelopen tien jaar. Daarbij wordt niet alleen de hernieuwde interesse van Chinese kunstenaars voor de eigen tradities en spiritualiteit belicht, maar ook de reflectie van deze kunstenaars op het hedendaagse China en op zijn politiek-maatschappelijke problemen. De expositie biedt een exotische mix van schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en video-installaties: verspreid over vijf zalen worden kunstwerken van 30 kunstenaars getoond, waaronder Zhao Bandi, Feng Mengbo en Ai Weiwei. Het is voor het eerst dat een dergelijke omvangrijke selectie uit deze wereldberoemde collectie in Nederland te zien is.
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij

Geloven in vriendschap
700 jaar Zwanenbroeders in ’s-Hertogenbosch
17 februari t/m 3 juni 2018

In 2018 viert de in ’s-Hertogenbosch gevestigde Illustre Lieve Vrouwe Broederschap zijn 700-jarig bestaan. Het betreft een bijzonder jubileum van een in alle opzichten bijzonder gezelschap, waartoe niet alleen Jheronimus Bosch en Willem van Oranje, maar ook tal van vooraanstaande Nederlanders deel uitmaken, waaronder enkele leden van de huidige koninklijke familie. Het 700-jarig bestaan vormt de aanleiding voor een tentoonstelling over het rijke verleden van deze unieke broederschap, aan de hand van archivalia, kunstwerken en kostbare gebruiksvoorwerpen uit de collectie van diverse Nederlandse, Belgische en Duitse musea, alsook van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en verwante broederschappen. Daaronder bevinden zich topstukken zoals de twee uit 1475-1477 daterende luiken van het broederschapsretabel uit de Sint-Jan, door beeldsnijder Adriaen van Wesel, twee recent ontdekte 15de-eeuwse paramenten van het zogenaamde Schlosser Ornat uit het Dommuseum in Frankfurt en de in alle opzichten schitterende Jubelkroon van het Gilde Onze-Lieve-Vrouwe-Lof uit Antwerpen. Deze zeldzame objecten worden geëxposeerd op een lange tafel, dwars door de paleiszalen van Het Noordbrabants Museum. De tafel staat daarbij symbool voor een eeuwenoude traditie van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap: de broederlijke maaltijd. Tot op de dag van vandaag komen de broeders jaarlijks samen voor een maaltijd in hun eigen Zwanenbroedershuis in de Bossche binnenstad.
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap

ZOMER 2018

Kamagurkistan
Voorbij de grenzen van de ernst
28 juli t/m 28 oktober 2018

Bij de veelzijdige Belgische kunstenaar Kamagurka, pseudoniem van Luc Zeebroek (Nieuwpoort, 1956), is geen taboe veilig. Al meer dan een halve eeuw overrompelt hij zijn publiek met zijn cartoons, tekeningen, schilderijen, muziekstukken en theaterperformances. Deze overzichtstentoonstelling, die twee zalen van Het Noordbrabants Museum beslaat, geeft een totaalbeeld van Kamagurka’s absurdistische en vaak met opzet choquerende oeuvre. Van zijn eerste dagboekaantekeningen tot recente strips met de antihelden Bert en Bobje en Cowboy Henk (die hij maakte met zijn collega Herr Seele). Op de van hem zo kenmerkende wijze leidt Kamagurka de bezoekers door middel van een audiotour door het voor velen nog onbekende Kamagurkistan, een land dat zich uitstrekt tot ver voorbij de grenzen van de ernst. Advies: paspoort meenemen.

Manish Nai
Capturing Time
28 juli t/m 4 november 2018

Na de Japanse Chiharu Shiota, de Noord-Ierse Claire Morgan en de Schotse Georgia Russell introduceert Het Noordbrabants Museum met de Indiase kunstenaar Manish Nai (Gujarat, 1980) opnieuw een internationaal rijzende ster in Nederland. Manish Nai: Capturing Time is de eerste museale solotentoonstelling van deze kunstenaar in Nederland, nadat zijn exposities in eigen land, Frankrijk en Zwitserland al veel aandacht kregen. De in Mumbai werkzame Nai is één van de weinige contemporaine kunstenaars in India die consequent abstract werkt. Als zoon van een handelaar in kledingtextiel, toont hij zich geïnspireerd door de bonte kleuren en de materialiteit van deze stoffen. Katoen, jute, karton, canvas, krantenpapier en draad bekrast, plooit en perst hij tot geometrische vormen, tekeningen of werken op paneel. De armoedige, geleefde en karaktervolle materialen vervormt hij tot strakke constructies. In de tentoonstelling zijn twaalf werken te zien, met als blikvanger een ruimtevullende installatie gemaakt van enorme balen katoen.
Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Renschdael Art Foundation

NAJAAR 2018

Jan Sluijters
De wilde jaren
17 november 2018 t/m 7 april 2019

De in ’s-Hertogenbosch geboren en getogen Jan Sluijters (1881-1957) is – samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh – een van de drie uit Brabant afkomstige ‘kernkunstenaars’ waaraan Het Noordbrabants Museum met regelmaat aandacht schenkt. De groots opgezette najaarstentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren laat zien hoe de jonge kunstenaar aan het begin van zijn carrière tweemaal een periode van enkele maanden doorbrengt in Parijs en daar in aanraking komt met de avant-garde kunst van zijn tijd: het werk van de ‘fauves’ (de wilden), het kubisme en het luminisme. Ongeveer vijftien jaar experimenteert hij intensief met vrijwel alle nieuwe kunststromingen die hij in Parijs leerde kennen, wat van cruciaal belang blijkt voor zijn kunstenaarschap. Het Noordbrabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. Daarmee plaatst het zijn vroege werk in de context van de nationale en internationale moderne kunst. Van Sluijters zelf is een groot aantal kleurrijke schilderijen en tekeningen te zien. Behalve zijn werk wordt ook Sluijters’ leven belicht: wie was deze man die aan het begin van de 20e eeuw de Nederlandse kunstwereld op zijn kop zette? De expositie geeft een beeld van de wilde jaren van Jan Sluijters, jaren waarin hij uitgroeide tot een van de grondleggers van de nieuwe Nederlandse schilderkunst en die vormend bleken voor zijn gehele schilderscarrière.

Bekijk ook:

Persdossier inclusief beeldmateriaal