Tim Walker, Cierra Skye in thistle bubble, pearl in mouth, 2015, The Nicola Erni Collection, Zwitserland

Museale wereldprimeur: Het Noordbrabants Museum toont werk van Tim Walker, geïnspireerd op De Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch

20 juni 2017

Dit najaar toont Het Noordbrabants Museum The Garden of Earthly Delights, een indrukwekkende serie beelden van de internationaal vermaarde (mode)fotograaf Tim Walker (Guilford, 1970). De imposante foto’s – geïnspireerd op de mysterieuze beeldtaal van Jheronimus Bosch – werden gemaakt in opdracht van The Nicola Erni Collection, de privéverzameling van de Zwitserse Nicola Erni. Het Noordbrabants Museum is het eerste en voorlopig enige museum dat de volledige reeks van 26 larger-than-life foto’s toont. De expositie, te zien van 4 november 2017 t/m 25 februari 2018, wordt vormgegeven door Shona Heath, de vaste set designer van Tim Walker. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Geïnspireerd op Jheronimus Bosch

In januari 2015 krijgt de Britse fotograaf Tim Walker de opdracht van The Nicola Erni Collection om een serie werken naar keuze te maken. Hij krijgt carte blanche en een fiks budget. Voor dit droomproject besluit Tim Walker zich te laten inspireren door een kunstenaar die hem al sinds zijn kindertijd boeit, de 15de-eeuwse Nederlandse meester Jheronimus Bosch. Hij werkt een jaar aan de serie, die een fotografisch antwoord is op De Tuin der Lusten (ca. 1495-1505, Museo Nacional del Prado, Madrid). De duistere sfeer is nieuw voor zowel de fotograaf als de modefotografie, waar schoonheid, gezondheid en glamour doorgaans centraal staan.

Set design door Shona Heath

Om tot zijn foto’s te komen isoleerde Tim Walker visuele elementen die volgens hem typisch Bosch zijn: de bubbel met aders, de schelp, de aardbei, de wijnranken en de slangen. Samen met set designer Shona Heath creëerde hij intuïtief een Bosschiaanse wereld. Voor de lens ontstond de compositie. De foto’s zijn genomen in het landhuis Eglingham Hall in Northumberland, één van Walker’s favoriete fotolocaties. Op de foto’s zijn stukken vastgelegd uit de herfstcollectie 2015 van Valentino Couture. Deze collectie was geïnspireerd op de renaissanceschilderkunst uit Rome en benadert de kledij afgebeeld op het schilderij De aanbidding door de koningen (1490-1500, Museo Nacional del Prado, Madrid) van Jheronimus Bosch. Dertien spraakmakende modellen werden gecast, waaronder Guinevere von Seenus, Anna Cleveland en de Nederlandse Jelle Haen.

Over Tim Walker

Tim Walker woont en werkt in London. Hij studeerde aan Exeter College of Art in Oxford. Als stagiair bij de Britse Vogue werkte hij mee aan de creatie van de Cecil Beaton Archive. Na zijn studie was hij gedurende een jaar de assistent van Richard Avedon in New York. Walker fotografeert voor verschillende internationale modemagazines waaronder de Britse, Amerikaanse en Italiaanse Vogue, W Magazine en LOVE Magazine.
Tim Walker had succesvolle solotentoonstellingen in het Bowes Museum (2013), Somerset House (2012) en het Design Museum Londen (2008). Verschillende publicaties handelen over zijn werk: I Love Pictures (2007), Pictures (2010), The Lost Explorer (2011), Story Teller (2012) en The Granny Alphabet (2013). Tim Walker ontving verschillende onderscheidingen waaronder de Infinity Award of the International Center for Photography en de Honorary Fellowship van de Royal Photographic Society. Foto’s van Tim Walker zijn opgenomen in de permanente collecties van The Victoria and Albert Museum en de National Portrait Gallery in London. In mei van dit jaar is bekend gemaakt dat Tim Walker de Pirelli kalender 2018 fotografeert.

Jheronimus Bosch in Het Noordbrabants Museum

In maart van dit jaar maakte Het Noordbrabants Museum bekend dat het de komende vijf jaar drie miljoen euro investeert in de realisatie van nieuwe ambities. De middelen zijn afkomstig uit het resultaat van de tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie die werd bezocht door 421.700 mensen uit binnen- en buitenland. Het museum wil de komende jaren doorgroeien tot een van de best bezochte musea buiten de Randstad. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar Vincent van Gogh en Jheronimus Bosch, twee internationaal bekende kunstenaars die vanwege hun band met Brabant het onderwerp zullen zijn van zowel grote als kleine exposities.

Persdossier inclusief beeldmateriaal