Vincent van Gogh, Spittende boerin, 1885, collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

Van Gogh schilderijen doorgelicht in Het Noordbrabants Museum Technisch onderzoek geeft publiek kijk op Van Gogh en zijn werkwijze

19 juni

Van 24 juni 2017 tot en met 21 januari 2018 is de tentoonstelling Van Gogh doorgelicht te zien in Het Noordbrabants Museum. In deze tentoonstelling presenteert Het Noordbrabants Museum negen schilderijen in het licht van het overschilderen. Naar de vijf werken uit onze vaste presentatie hebben wij in het voorjaar van 2017 nieuw en aanvullend onderzoek gedaan. Het onderzoek leverde ons kennis op over de werkwijze en conditie van de schilderijen, daarbij zijn tot op heden geen grootse verrassingen blootgelegd.

De tentoonstelling

In de tentoonstelling Van Gogh doorgelicht staat de werkwijze centraal van het hergebruik van schildersdoek, specifiek het overschilderen. Van Gogh schilderde vermoedelijk uit geldgebrek soms zijn werken over. Hij startte hiermee in zijn Brabantse periode. In zijn Nuenense periode overschilderde hij maar liefst 17 schilderijen. In deze tentoonstelling presenteert Het Noordbrabants Museum negen schilderijen in het licht van het overschilderen. De tentoonstelling laat het publiek niet alleen diverse werken zien waarvan het doek meerdere keren is gebruikt, maar toont ook hoe Van Gogh hierin te werk ging. We tonen hiermee niet alleen de vaste presentatie op een andere – minder gebruikelijke – wijze, ook komt het publiek hiermee meer te weten over Van Gogh en zijn werkwijze.

Het onderzoek

Naar de vijf werken uit onze vaste presentatie hebben wij in het voorjaar van 2017 nieuw en aanvullend onderzoek gedaan. Het doel hiervan was onze kennis over deze schilderijen in relatie tot de techniek van het overschilderen te vergroten om hiermee een zo volledig mogelijk beeld te kunnen geven aan het publiek. Hiervoor is gebruikgemaakt van röntgen, infraroodfotografie, infraroodreflectografie en strijklichtfotografie. Het onderzoek leverde ons kennis op over de werkwijze en conditie van de schilderijen, daarbij zijn tot op heden geen grootse verrassingen blootgelegd.

Partnerscholententoonstelling

Geïnspireerd door de tentoonstelling Van Gogh doorgelicht hebben ruim 350 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs voor de jaarlijks terugkerende tentoonstelling van de Partnerscholen van Het Noordbrabants Museum zich verdiept in Van Goghs werkwijze. Vervolgens hebben ze hun zelfgemaakte kunstwerk onderzocht net zoals de onderzoekers de echte Van Gogh’s hebben doorgelicht. Bezoekers kunnen stemmen op de Partnerschool van het jaar. De tentoonstelling is van 1 juli tot 2 september 2017 te zien in het Medialab op de eerste verdieping van het paleis.

Van Gogh in Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum toont als enige museum in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh. Deze zijn te zien in Het Verhaal van Brabant, meer specifiek in een paviljoen gewijd aan Van Gogh en zijn Brabantse periode. Op dit ogenblik zijn 10 werken van Vincent van Gogh opgenomen in de vaste presentatie van het museum. Het betreffen alle werken die Van Gogh schilderde in en rond Nuenen, de plek in Brabant waar hij het grootste deel van zijn leven in Nederland als kunstenaar heeft gewerkt. Het stelt het museum in staat het verhaal van Vincent van Gogh in zijn Brabantse periode te vertellen. Door het organiseren van Van Gogh-gerelateerde tentoonstellingen en activiteiten beoogt het museum binnen Brabant een centrale rol te spelen in het verbinden van de kunst en de geschiedenis van Van Gogh met het cultureel erfgoed gerelateerd aan Van Gogh verspreid over de provincie.

Van Gogh in Noord-Brabant

In Van Gogh Brabant hebben vijf erfgoedinstellingen in Brabant (Van Gogh Village in Nuenen, Vincents Tekenlokaal in Tilburg, de Van Goghkerk in Etten-Leur, het Vincent van Goghhuis in Zundert en Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch) de krachten gebundeld om de culturele erfenis van Van Gogh in Brabant te behouden en te delen. Hierin wordt samengewerkt met Van Gogh Europe, een internationaal samenwerkingsverband tussen diverse instellingen in Nederland, België en Frankrijk dat zich inzet voor het behoud en de collectieve promotie van Van Goghs erfgoed. De expositie in Het Noordbrabants Museum past binnen het beleid van de provincie Noord-Brabant om Van Gogh de komende jaren nadrukkelijker te linken aan Brabant.