Praat mee
7 december

Twee keer kijken

Een serie gespreksavonden over de thema's in het werk van de Brueghels

De kunstwerken van de Brueghels zijn in hun eigen context te bekijken, maar ook de perfecte aanleiding om in gesprek te gaan over actuele onderwerpen. Je kunt er op twee (of meer!) manieren naar kijken. Samen met experts, makers en het publiek (jij dus) organiseren we een serie gesprekken in het museum. Bij ieder thema gaan spraakmakende personen met elkaar en met jou in gesprek onder leiding van Lucas De Man. In een bijzondere setting: de gesprekken vinden live plaats in de museumzalen.

Hoe doe ik mee?

Een twee-in-één ticket geeft toegang tot een gespreksavond én museumbezoek. Je krijgt ook een gratis consumptie. Tijdens de avond is het museum helaas niet geopend om je museumbezoek te verzilveren. Kun je de tentoonstelling niet vooraf bezoeken, dan kun je dat op een later moment doen. Je museumbezoek is geldig t/m 7 januari 2024. Bewaar je ticket dus goed voor als je het museum bezoekt. Ook bij de avond moet je je ticket laten zien.

Kun je niet bij de avonden aanwezig zijn? De gespreksavonden zijn ook gratis online te volgen. Meld je hieronder aan.

Gespreksavonden

7 december 2023

De wereld kan je kopen toch!?

De werken van de Brueghels werden vroeger vaak gekocht als onderdeel van de 'Wunderkammers' van de elite en opkomende middenklasse. In een tijd waarin voortdurend nieuwe werelden werden ontdekt en ontsloten, probeerden verzamelaars met hun collecties de wereld te begrijpen en te claimen. Ook al konden ze zelf misschien niet op reis, met hun spullen lieten ze zien: dit ben ik, een mens van de wereld. Nog steeds spelen spullen een belangrijke rol in het claimen van status en succes. Zeker nu de wereld zo drastisch aan het schuiven is. Verwacht vanavond een eerlijke analyse van (hedendaagse) Wunderkammers én een portie inspiratie vanuit de tegenbeweging van consuminderen en de nieuwe economie.

Programma

19 oktober 2023

Zo vader, zo zoon, zo dochter, zo nicht, zo tante, zo schoonmoeder, zo....

Je maakt kennis met de Brueghels als schildersfamiliebedrijf én met leden van hedendaagse (kunst)familiebedrijven. We praten over de voordelen van samenwerken met familie en natuurlijk belichten we niet alleen de succesverhalen, maar ook de knelpunten, intriges en meningsverschillen die daarbij horen. Wat als je bijvoorbeeld wél het bedrijf wil voortzetten, maar op een heel andere manier? We richten ons deze avond voornamelijk op de rol van de vrouw binnen het familiebedrijf. We kennen vaak wel de mannelijke leden uit het verleden maar wat deden en doen de vrouwen? Waarom kennen we hun verhalen en werk niet of veel minder goed? Hoe is het vandaag de dag om als vrouw binnen een familiebedrijf te werken?

Programma

9 november 2023

Lang leve de boeren!?

De boer is een hot topic. Niet alleen vandaag de dag. Ook eeuwen terug verbeeldden de Brueghels graag het boerenleven. Waarom deden zij dat? Uit nostalgie of met het oog op de toekomst? En wat is de toekomst van de boer in deze tijd? Vanavond kijken we voorbij de clichébeelden van de boer naar zijn verleden, heden en toekomst. Aan de hand van de schilderijen van Brueghel, hedendaagse kunstenaars en landbouwexperts zoeken we antwoorden op de vragen: Wie was de boer? Wie is die nu en hoe zou zijn/haar/hen toekomst eruit kunnen zien?

Programma

Ontdek meer

Wil je ook een goedwerkende website?

We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.

We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.