Geweest
2 maart t/m 29 mei 2022

Het eeuwige landschap

Oneindige inspiratie

Een uitgestrekte vallei, glooiende heuvels en een wilde rivierbedding. Al eeuwenlang is het landschap een geliefd thema van kunstenaars. De veelzijdigheid en schoonheid van het landschap vormen een oneindige bron van inspiratie: van gedetailleerde vergezichten door Paul Bril tot abstracte verbeeldingen van JCJ Vanderheyden. Wandel door zes eeuwen landschap in Het eeuwige landschap: oneindige inspiratie.

Aanvankelijk had het landschap in de beeldende kunst een ondersteunende functie. Het was ondergeschikt aan het historische of religieuze hoofdonderwerp. Maar vanaf de 16de eeuw kregen kunstenaars in de Lage Landen meer interesse in het landschap. De landschapskunst kwam tot bloei en groeide uit tot een zelfstandig genre.

Van toen tot nu

Sindsdien hebben kunstenaars ieder op hun eigen manier het landschap weergegeven. De mogelijkheden zijn eindeloos: vergezichten, berg- of rivierlandschappen, door bomen omgeven weggetjes en weelderige wolkenluchten. De omgeving dichtbij huis of juist een buitenlandse reis dient als inspiratiebron.

In de loop der tijd worden de verschillen in benadering, stijl en materiaal steeds groter. Ook de grenzen van het genre worden opgezocht. Toch verbinden bepaalde elementen de werken met elkaar door de eeuwen heen. Het eeuwige landschap: oneindige inspiratie is een verrassende reis door zes eeuwen kunst.

JCJ Vanderheyden, Arctic Ocean, 1990. c/o Pictoright Amsterdam 2022
Josephus Augustus Knip, Italianiserend berglandschap met rivier en enkele baders, 1832.

Ontdek meer