Geweest
14 mei t/m 31 juli 2022

Susanne Khalil Yusef

Brabantse Nieuwe

Susanne Khalil Yusef (1984) werd in Duitsland geboren. Haar grootouders vluchtten in 1948 uit Jaffa en haar familie probeerde in Europa een nieuw bestaan op te bouwen. Op 25-jarige leeftijd kreeg Khalil Yusef een Nederlands paspoort. Dit maakte het voor haar mogelijk om vrij te reizen en te studeren aan de St. Joost School of Art & Design in 's-Hertogenbosch.

Susanne Khalil Yusef, We want to live, 2021. Foto J. de Waart
Susanne Khalil Yusef, Just Ice, 2019

Tijdens haar opleiding onderzocht Yusef haar familiegeschiedenis en de Palestijnse diaspora. In 2014 studeerde zij in het kader van dit onderzoek een semester aan de International Academy of Art Palestine in Ramallah. Ze begon met het verzamelen van verhalen die een relatie hebben met haar Palestijnse wortels. Dit hielp haar een eigen beeldtaal te ontwikkelen.

Werk van Susanne Khalil Yusef

Voor haar kleurrijke installaties combineert Khalil Yusef zeer uiteenlopende werken van onder andere keramiek, neon, brons en textiel. Op het eerste gezicht lijkt haar werk luchtig en speels. Bij nadere beschouwing verwijst het naar aangrijpende gebeurtenissen die nauw verbonden zijn met haar geschiedenis. Zij stelt kritische vragen rondom thema’s zoals ontheemding, identiteit en sociaalgeografische machtsverhoudingen.

Susanne Khalil Yusef, 30kil, 2020

Eerder te zien in deze reeks