21 december 2022

Jenny Ymker ontvangt Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2022

Persbericht

Op woensdagavond 21 december is de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant 2022 uitgereikt aan Jenny Ymker (Castricum, 1969). De kunstprijs is naast een blijk van waardering, ook een impuls ter stimulering: de laureaat ontvangt een stipendium of een opdracht ten behoeve van de collectie van Het Noordbrabants Museum. Ymker ontvangt ook een bronzen sculptuur gemaakt door Sabina Timmermans. Dit jaar is het vijfjarig jubileum van de kunstprijs, deze wordt jaarlijks uitgereikt aan een Brabantse kunstenaar met bewezen talent.

Wandtapijt en videowerk

De basis van Ymkers werk bestaat uit foto's. Deze verwerkt ze tot wandtapijten, lichtkastjes en sinds kort ook filmloops. Als een regisseur ensceneert ze haar voorstellingen. Ze vervult zelf de hoofdrol in haar werk. Met haar rug naar de toeschouwer trekt ze je als kijker mee om je te laten verdwalen in haar landschappen. In het werk van Ymker zit een spannende dualiteit, een zachte humor die zich met het absurde vermengt. Het laat een mens zien in constante confrontatie met de wereld terwijl de wereld ieder antwoord schuldig blijft.

Ymker woont en werkt in Tilburg. Ze heeft in binnen- en buitenland geƫxposeerd, waaronder Stedelijk Museum Breda, Museum De Fundatie en Stedelijk Museum Zwolle. Ook heeft ze verschillende internationale prijzen gewonnen. Speciaal voor Het Noordbrabants Museum maakt Ymker een nieuw wandtapijt en videowerk. Deze werken zijn vanaf 22 december te bewonderen in het museum.

Verhalen oproepen

Ymker verbeeldt situaties met als doel verhalen op te roepen bij de toeschouwer. Ze streeft er altijd naar om verhalen niet te letterlijk uit te beelden zodat er ruimte blijft voor de verbeelding van de toeschouwer. Zij ziet verhalen vertellen als belangrijk deel van ons zijn.

Ymker: 'ik heb een tijdlang in de zorg gewerkt. Daar is het mij duidelijk geworden dat als iemand niet meer in staat is over een gebeurtenis te vertellen, hoe klein dan ook, het gevoel van betekenis hebben, het gevoel dat je ertoe doet, langzaam verdwijnt. Wij zijn onze verhalen.'

Jenny Ymker, History, 2022, wandtapijt. Collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Schenking Will en Jan van Hoof Fonds in het kader van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant, 2022.
Jenny Ymker, Scheherazade, 2022, wandtapijt. Collectie kunstenaar

Brabantse kunstprijs

De Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant is een oeuvreprijs toegekend aan Brabantse kunstenaars met een succesvol kunstenaarsparcours. De laureaat wordt gekozen door Het Noordbrabants Museum. Vervolgens wordt gekozen uit bestaand werk of krijgt de kunstenaar opdracht om nieuw werk voor het museum te vervaardigen. Dit werk wordt vervolgens toegevoegd aan de collectie.

Eerdere laureaten waren Eelco Brand, L.J.A.D. Creyghton, Margriet Luyten en Michaƫl de Kok. De kunstprijs is een initiatief van het Will en Jan van Hoof Fonds en Het Noordbrabants Museum.

Persbeeld

Scheherazade

Creditline: Jenny Ymker, Scheherazade, 2022, wandtapijt. Collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Schenking Will en Jan van Hoof Fonds in het kader van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant, 2022.

History

Creditline: Jenny Ymker, History, 2022, wandtapijt. Collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Schenking Will en Jan van Hoof Fonds in het kader van de Will en Jan van Hoof Kunstprijs Noord-Brabant, 2022.

Zaalfoto

Credit: Foto Het Noordbrabants Museum

Uitreiking

Foto Het Noordbrabants Museum