12 september 2023

Nieuwe tentoonstelling 'Stitched Narratives' door Hemaseh Manawi Rad verbindt culturen en verhalen

Persbericht

Van 16 september 2023 tot en met 14 januari 2024 is een selectie van 11 kunstwerken van de Brabantse Nieuwe te zien in de Tuingallerij van Het Noordbrabants Museum.  

Zij is geboren en opgegroeid in Nederland, haar ouders in Iran. Niet honderd procent het één, ook niet volledig het ander: Hemaseh Manawi Rad (Blaricum, 1995) valt naar eigen zeggen een beetje tussen wal en schip. Door het maken van kleurrijke wandtapijten is ze dat tussengebied gaan omarmen als haar eigen cultuur. In Stitched Narratives beeldt ze persoonlijke familieverhalen, jeugdherinneringen en dagboekfragmenten uit. Een ode aan twee werelden die haar maken tot wie ze is.  

“Van knalroze en glitter, tot panterprint en zijde: de gekste combinaties op een wandtapijt zijn mogelijk. Het maakt dat mijn werk ergens tussen kunst en kitsch balanceert. Tegelijkertijd is het ook traditioneel door de liefdevolle verwijzing naar oude Perzische tapijten.”

— Hemaseh Manawi Rad

“Het werk van Hemaseh is verrassend in materiaalgebruik en thematiek. Herkenbaar en toegankelijk maar ook bevreemdend.  Het is het relaas van een persoonlijke zoektocht naar identiteit. Het begrijpen van het eigen ik.”

— Hans November

Herkenbare verhalen

In Stitched Narratives vertelt Hemaseh verhalen op haar eigen wijze. Haar werk, uitgevoerd in combinaties van textiel en keramiek, kan worden gezien als een puzzelstuk dat het Westen en het Midden-Oosten met elkaar verbindt. Met haar serie wandtapijten wil Hemaseh laten zien dat taal niet de enige manier is om te communiceren of je liefde te uiten. In een ogenschijnlijk simpel ritueel, zoals samen theedrinken of fruit pellen en het samen opeten, kunnen twee partijen elkaar vinden, ook zonder elkaars taal te spreken. 

Hemaseh Manawi Rad, Esphand, 2021. Foto Daniel Arthuus van Hillo
Hemaseh Manawi Rad, Snake Charmer, 2023.

Over de maker

Hemaseh Manawi Rad (Blaricum, 1995) studeerde in 2018 af aan AKV St. Joost, BA of Fine Arts. Sindsdien woont en werkt ze in Eindhoven. Van 2020 tot 2021 deed Hemaseh het Inversie programma van Talent hub Brabant. In 2018 is Hemaseh genomineerd voor de JBZ award door het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch.   

Brabantse Nieuwe 

Onder de noemer 'Brabantse Nieuwe' krijgen startende, veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant een podium in Het Noordbrabants Museum. Avans Hogeschool maakt als partner van het museum deze tentoonstellingenreeks mede mogelijk en ondersteunt de visie van het museum dat ontwikkeling van talent en samenwerking hand in hand gaan. Deze reeks is doorlopend te zien in de Tuingalerij.  
 

Hemaseh Manawi Rad, Riches to Rags / Rags to Riches, 2020. Foto Daniel Arthuus van Hillo
Foto Vivian Bax
Wil je ook een goedwerkende website?

We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.

We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.