Altijd te zien

Het verhaal van Brabant

Van toen tot nu

Het verhaal van Brabant begint in de steentijd, vele duizenden jaren geleden. Met een handvol jagers die over een ijzige vlakte het spoor van rendieren en mammoeten volgen. En het loopt door tot onze eigen tijd, nu hier 2,5 miljoen mensen leven. Onderweg kom je Romeinse veroveraars tegen, Brabantse hertogen, beeldenstormers en huursoldaten. Maar ook Haagse heren, vrome pastoors en geslaagde ondernemers. Met elkaar hebben zij Brabant gemaakt tot wat het nu is.

Van toen tot nu

In Het verhaal van Brabant komt alles aan bod. Dat van prehistorische boeren en hun wankele bestaan. Van een verre uithoek in het Romeinse rijk. Het gaat over Frankische edelen die hier het christendom brengen. Over het hertogdom Brabant dat het kerngewest van de Nederlanden wordt. Over de Tachtigjarige Oorlog, die de welvaart knakt en de culturele bloei. We vertellen over Brabant als Generaliteitsland, rechtstreeks bestuurd vanuit Den Haag. Maar we laten ook zien hoe Brabant zijn zelfstandigheid herwint en zich weer opricht. Met de bouw van fabrieken, van nieuwe kerken en kloosters. En hoe het de tegenslagen van de oorlog te boven komt.

Noord-Brabant heeft zijn vroegere achterstand ingelopen. Vaak zelfs is die omgezet in een voortrekkersrol. Juist daarom geeft Brabant zich nu – oprecht en zelfbewust – rekenschap van zijn verleden.

Ontdek meer

Deze website werkt het beste met cookies

Klik op Akkoord als je akkoord gaat met het gebruik van cookies, klik op Aanpassen om zelf te bepalen welke cookies worden geplaatst.

Klik op Akkoord als je akkoord gaat met het gebruik van cookies, klik op Aanpassen om zelf te bepalen welke cookies worden geplaatst.