Altijd te zien

Van Gogh in Brabant

Met originele werken van Vincent van Gogh

Wist je dat de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) een Brabander was? De band tussen de schilder en zijn geboorteprovincie was enorm sterk; hij werd er geboren en woonde er de helft van zijn leven, het maakte hem tot wie hij was. Van Gogh in Brabant laat Van Goghs liefde voor de streek zien – met naast twaalf van zijn werken ook brieven, persoonlijke documenten, foto's, animaties en andere bijzondere objecten.

BRABANTS MEESTERWERK

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in Zundert, een kleine plaats vlak bij de grens met België. Hij was de oudste zoon in het domineesgezin van Theodorus van Gogh en Anna van Gogh-Carbentus. De eerste jaren van zijn kunstenaarscarrière bleef Van Gogh grotendeels in de streek wonen: eerst bij zijn ouders in Etten-Leur, daarna twee jaar in Den Haag en Drenthe, en vervolgens opnieuw bij zijn ouders in Nuenen. Daar maakte Van Gogh een groot deel van zijn totale oeuvre. In de lente van 1885 schilderde hij wat hijzelf als zijn eerste meesterwerk beschouwde: De aardappeleters.

OP NAAR FRANKRIJK

Aan het eind van 1885 verliet Van Gogh zijn vaderland. Hoewel hij van plan was terug te keren, weten we nu dat dat er nooit meer van zou komen. De schilder verruilde Nuenen voor Antwerpen, om daarna naar hét kunstcentrum van Europa te verhuizen: Parijs. Dat werd een belangrijke periode in het leven van de kunstenaar. Van Gogh raakte er bevriend met kunstenaars als Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en Paul Signac, en hij maakte voor het eerst kennis met het impressionisme. Toch bleef Van Gogh in Frankrijk vaak met heimwee terugdenken aan zijn geboortestreek. Hij schilderde verschillende voorstellingen met Brabant in gedachten. Van Gogh overleed op 29 juli 1890, in het Franse dorp Auvers-sur-Oise.

"Dat is echt Brabant en ik houd er zoo veel van..."

— Vincent van Gogh
Vincent van Gogh, Stilleven met flessen en schelp, 1884. Foto: Marjo van de Peppel-Kool. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
Vincent van Gogh, Collse watermolen, 1884. Foto: Peter Cox. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

VAN GOGH IN DEN BOSCH

In Het Noordbrabants Museum vind je als enige museum in Zuid-Nederland originele kunstwerken van Van Gogh. Een mooi overzicht met bekende Brabantse schilderijen als de Collse watermolen, Spittende boerin, Stilleven met flessen en schelp, De tuin van de pastorie te Nuenen en Kop van een vrouw. We belichten zijn ontwikkeling als schilder en dompelen je letterlijk onder in de belangrijkste thema’s uit zijn Brabantse periode: de landelijke omgeving, het boerenleven én het stilleven.

IN DE HUID VAN VAN GOGH

Speciaal voor deze presentatie schreef International Booker Prize winnaar Marieke Lucas Rijneveld een gedicht over de Brabantse meester. Marieke Lucas las zijn brieven, bestudeerde zijn werk en kroop in de huid van de schilder. Stap je Van Gogh in Brabant binnen, dan hoor je het gedicht en zie je op grote schermen een film van Roel van Tour. De krachtige beelden van de authentieke plekken die Brabant nog kent en de rake woorden van Marieke Lucas nemen je mee naar het Brabantse boerenleven van toen. Van Goghs wereld.

STAP IN ZIJN VOETSPOREN

Krijg je geen genoeg van Van Gogh? Plekken als Zundert, Nuenen, Tilburg en Etten-Leur herinneren levendig aan zijn leven en tot op de dag van vandaag zijn er sporen van de kunstenaar te vinden. Breng een bezoek aan het Vincent van GoghHuis in Zundert op de plek van zijn geboortehuis, bekijk de kerk in Etten waar Van Goghs vader predikte of beleef het Nuenen van 1883 in Van Gogh Village Museum. Rijd, fiets of wandel door onze regio met mooie routes en ontdek het Brabant van Vincent van Gogh. Een compleet overzicht van alle plekken vind je op de website van Van Gogh Brabant.

Terugkijken: online lezing

Vanuit je luie stoel meer te weten komen over Vincent van Gogh en de sterke band met zijn geboorteprovincie? Docent kunsteducatie Dagmar Baars en kunsthistoricus Sophie Tutelaers vertellen je er in een gratis online lezing graag meer over.

Ontdek meer

Wil je ook een goedwerkende website?

We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.

We willen je ervaring zo prettig mogelijk maken. We gebruiken cookies om het websiteverkeer te meten, persoonlijke advertenties, relevante content op social media aan te bieden en voor andere marketingdoeleinden. Zo kunnen we je nog meer laten zien van onze Brabantse meesters, internationale topstukken en jonge talentvolle makers.