Verlengd
19 december 2021 t/m 19 juni 2022

De ontdekking van het heden

Picasso, Dalí, Mondriaan, Klee, Miró, Léger, Daniëls

Ga je mee op een ontdekkingsreis door de westerse kunstgeschiedenis? In de tentoonstelling De ontdekking van het heden maak je kennis met een voor Nederland uitzonderlijke particuliere collectie. Zo goed als alle belangrijke kunststromingen uit de 20ste eeuw zijn vertegenwoordigd. Denk aan kunstenaars van wereldfaam, zoals Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró en Tamara de Lempicka, maar ook hedendaagse kunstenaars als Anish Kapoor, Olafur Eliasson en Marlene Dumas.

Een collectie van topniveau

Verzamelen is een kunst. Naast musea, hebben ook particuliere verzamelaars fantastische collecties opgebouwd. Maar gepassioneerd verzamelen vanuit een eigen interesse betekent soms dat de samenhang van een collectie als geheel verloren gaat. Daar is bij deze verzameling geen sprake van. De collectie is veelzijdig en bevat dan ook topstukken die in internationale musea niet zouden misstaan. De ontdekking van het heden laat 100 topstukken uit deze prachtige privécollectie zien.

"Een prachtige collectie die in Nederland zijn gelijke niet kent."

— Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum
Online lezing

Thuis vanuit je luie stoel meer te weten komen over moderne en hedendaagse topstukken? Bekijk de online lezing door conservator Charlotte Hoitsma.

Constantin Brancusi, Portrait d'une Femme, ca. 1918. Foto: Peter Cox. Particuliere collectie, Succession Brancusi, All Rights Reserved (ADAGP), c/o Pictoright Amsterdam 2021
Pablo Picasso, Tête de Pierrot, 1926. Foto: Peter Cox. Particuliere collectie, c/o Pictoright Amsterdam 2021
Salvador Dalí, Carry-le-Rouet, 1930. Foto: Peter Cox. Particuliere collectie © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dalí, c/o Pictoright Amsterdam 2021
Joan Miró, Peinture-Bleu, 1927. Foto: Peter Cox. Particuliere collectie © Successió Miró, c/o Pictoright Amsterdam, 2021

De ontdekking van het heden in Het Noordbrabants Museum

In het begin van de 20ste eeuw raken de ontwikkelingen in de maatschappij én in de kunst in een stroomversnelling. Kunstenaars beginnen tegen de gevestigde orde aan te schoppen. Ze experimenteren en zoeken naar nieuwe vormen; de kunststromingen volgen elkaar in rap tempo op. Voortgestuwd door kunstenaars als Pablo Picasso, Fernand Léger en Piet Mondriaan ontstaat abstracte kunst in het kubisme, futurisme en De Stijl. Salvador Dalí, René Magritte en Joan Miró laten in het surrealisme rede en logica los, terwijl kunstenaars als Constant Brancusi en Amadeo Modigliani hun kunst proberen terug te brengen naar de essentie. ZERO kunstenaars reageren in de jaren vijftig en zestig op hun voorgangers en pleiten voor radicale vernieuwing.

Ook de werken van wereldberoemde hedendaagse kunstenaars als Olafur Eliasson en Anish Kapoor laten zien hoe de kunst blijft reageren op zichzelf en de maatschappij om zich heen. In het inleidende essay in de bijhorende catalogus schrijft kunstjournalist Edo Dijksterhuis: "In het modernisme is het heden ontstaan." Dat verklaart de titel van deze tentoonstelling: De ontdekking van het heden.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Singer Laren en was daar voorafgaand aan deze tentoonstelling te zien in een andere vorm.

Meer weten?

Bij de tentoonstelling verschijnt een prachtig geïllustreerde publicatie, een uitgave van Waanders. Met werk van onder andere Picasso, Dalí, Mondriaan, Klee, Miró, Léger en Daniëls.

€ 22,95 Bestel online

Ontdek meer