Geweest
10 juli t/m 9 oktober 2022

Symbolisme in Vlaanderen

De eerste generatie kunstenaars in Sint-Martens-Latem

Terwijl rond 1900 de industrialisatie in België een feit is, zet een groep kunstenaars in Gent zich af tegen het kapitalisme en de vluchtigheid van het dagelijkse bestaan. Eén voor één verlaten ze de stad en vestigen ze zich in Sint-Martens-Latem, een naburig dorp aan de Leie. Symbolisme in Vlaanderen vertelt hun verhaal. In een omgeving van rust, ruimte en spiritualiteit creëren zij voorstellingen van landschappen en menselijke figuren. Een dromerig rivierlandschap om in te verdwijnen, een krachtige boerenkop die je recht in de ogen aankijkt en een langgerekt kwetsbaar figuur van marmer. Authentiek, verfrissend en bijzonder!

Je ziet ruim zestig schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van de Belgische kunstenaars George Minne, Valerius de Saedeleer en Gustave van de Woestyne. De tentoonstelling laat zich niet makkelijk in één beeld vangen, maar alle werken hebben iets gemeen: ze zijn gemaakt vanuit een verlangen naar verdieping. Terug naar de natuur, de oorsprong en innerlijke rust. Een thema dat ook nu maar al te herkenbaar is.

4 van de 5 sterren ⭐⭐⭐⭐

Het Vlaamse dagblad De Standaard heeft onze tentoonstelling beloond met 4 van de 5 sterren! "Symbolisme in Vlaanderen is als een best of van Vlaamse musea zoals Mudel, het Museum voor Schone Kunsten in Gent, Dhondt-Dhaenens of GevaertMinne", aldus de krant. Benieuwd naar het artikel? Klik op de button hieronder en lees de recensie.

"Symbolisme in Vlaanderen is als een best of van Vlaamse musea."

— De Standaard
Gustave van de Woestyne, De papeter, 1911, Collectie gemeentelijk museum Gevaert-Minne, Sint-Martens-Latem
George Minne, Baadster, 1899. Collectie gemeentelijk museum Gevaert-Minne, Sint-Martens-Latem
Jan Toorop, Portret van Charley Toorop, 1897. Collectie Kunsthandel Studio 2000, Blaricum

DE STAD UIT

De wereld waarin we leven is druk-druk-druk en verandert in hoog tempo. In 1900 was dat niet anders. Wanneer de industrialisatie in Gent volop aan de gang is, ontstaat een tegengeluid. Een groep jonge artistiekelingen keert zich tegen de ronkende industrie en vluchtigheid van het dagelijks bestaan. Ze ontvluchten de drukke stad om in het pittoreske dorp Sint-Martens-Latem aan de rivier de Leie te gaan wonen. Door een sterke verbondenheid met de natuur ontstaat daar een sfeer van spiritualiteit en verdieping, die hun alle ruimte en inspiratie geeft om kunst te creëren. De kunstenaars grijpen daarbij terug naar hun voorgangers, maar dan met een verfrissende blik.

KIJK TERUG: GRATIS ONLINE LEZING

Droom jij er ook wel eens van: je spullen pakken en vertrekken? Weg van de hectiek van de stad en tot rust komen in de natuur. Kunsthistoricus Barbara Mensink vertelt je meer over de tentoonstelling en de bijzondere kunstenaarsgroep. Ons online aanbod bestaat uit twee versies. Hetzelfde verhaal, maar net iets anders gebracht. Kies de lezing die het beste bij jou past!

OVER DEZE IDEALISTEN

Symbolisme in Vlaanderen gaat over drie belangrijke kunstenaars van de groep: George Minne, Valerius de Saedeleer en Gustave van de Woestyne. De beeldhouwer Minne heeft al naam gemaakt als symbolist wanneer hij in 1899 in Sint-Martens-Latem gaat wonen. Met zijn verstilde beelden en spirituele gedachtengoed is hij een voorbeeld voor anderen. De Saedeleer is meester in het schilderen van landschappen; met zijn dromerige en weidse vergezichten zet hij de tijd stil. Van de Woestyne richt zich in zijn schilderijen op de mens. Fijngetekende, krachtige boerenkoppen met karakteristieke gelaatstrekken legt hij in treffende kleuren vast. Werken van gelijkgestemden als schrijver-dichter Karel van de Woestijne en schilder Jan Toorop maken de tentoonstelling compleet.

Bestel de catalogus

Thuis op je gemak verder lezen? Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus van de hand van gastconservator Piet Boyens, kenner bij uitstek van deze kunstenaarsgroep. De publicatie is te koop bij de (online) boekhandel en Museumshop. Ook leuk om cadeau te doen!

€ 29,95 Nu kopen

Ontdek meer