Verwacht
18 juni t/m 2 oktober 2022

Pieter Stoop

Groots en Wild

In de jaren tachtig is Pieter Stoop (Breda, 1946) 'on top of his game'. Veel kunstverzamelaars en musea vechten om zijn werk. Stoop schildert groot en groots. Vol passie gaat hij met olieverf tekeer op enorme doeken. Landschap is zijn grote inspiratie, maar zeker niet het uitgangspunt. Zo zegt hij zelf: "Ik ben niet zozeer bezig met schilderijen als met schilderen." Het uiteindelijke kunstwerk, dat laag over laag ontstaat, laat de sporen zien van zijn schilderproces.

Stoop breekt door in een periode dat expressief schilderende kunstenaars, aangeduid als Neue Wilde, internationaal furore maken en de schilderkunst weer op de voorgrond brengen. De wilde schilderstijl en de monumentale, expressieve doeken van Stoop sluiten perfect aan bij deze stroming, en de algehele tijdgeest van dat moment.

Ook Het Noordbrabants Museum stond in de jaren '80 voorop als het om zijn werken ging. Nog steeds wordt er regelmatig een schilderij van Stoop uit het depot gehaald om te laten zien aan het publiek. Tijdens een videotour over onze hedendaagse kunstcollectie, kon Pieter Stoop uiteraard niet ontbreken. En dat riep een vraag op. Waar is Pieter Stoop nu?

Een gouden tip leidt tot een ontmoeting met de kunstenaar, die inmiddels 75 jaar oud is en een bestaan buiten de spotlight kiest. Onze conservatoren treffen een kunstenaar die ook na zijn bekendste periode nog lang is blijven schilderen in zijn kenmerkende, wilde stijl. En met hem hebben we een schat aan nooit of zelden getoonde werken uit alle periodes van zijn oeuvre gevonden. Samen vertellen ze het verhaal van een kunstenaar die zijn hele carrière gefascineerd is door de techniek en materialiteit van het schilderen – en in zijn onderwerpkeuze altijd trouw is gebleven aan het landschap.

Pieter Stoop, Zonder titel, 2012.

Ontdek meer

Wil je ook een goedwerkende website?