Geweest
22 oktober t/m 15 januari 2023

Remy Neumann

Spelunking the Mind

De schilderijen van Remy Neumann (Geleen, 1988) vallen meteen op door hun felle kleuren. Maar als je er goed naar kijkt, zie je vreemde en soms zelfs lugubere dingen: schedels of demonen, grimassen, insecten, maden en menselijke ingewanden. De schilderijen doen je denken aan koortsachtige dromen en laten zien wat er woelt in het onderbewuste. In een vrolijke cadeauverpakking laat Neumann toeschouwers datgene zien waarvan ze liever wegkijken. Remy Neumann studeerde in 2012 af als Bachelor of Fine Art aan de AKV St. Joost in 's-Hertogenbosch.

Zintuigen prikkelen

De schilderkunst is steeds de basis, maar hij zoekt daarbij naar andere manieren om zijn ideeën uit te drukken. Samen met filmmakers, musici, zangers en dansers maakt hij installaties en performances die de zintuigen van de kijker op verschillende manieren prikkelen. Zo kan zelfs de smaak van een bonbon deel uitmaken van een werk.  

Leestip: vijf vragen aan

Ben jij ook nieuwsgierig hoe Neumann als startende kunstenaar te werk gaat? Als schilder laat Neumann zich niet beperken door de traditionele kaders van de schilderkunst of het autonome schilderij. Zijn doeken worden vlaggen, huiden of projectieschermen. We stelden hem vijf vragen.

Remy Neumann, Symphony of Tears and Mayonaise, 2020, acryl en olieverf op paneel
Foto Marleen de Valk
Foto Marleen de Valk
Foto Marleen de Valk

De confrontatie opzoeken

Met lichtheid en humor confronteert hij zichzelf en de kijker met zijn angsten en obsessies. Zo koestert hij de wens dat zijn lichaam na zijn dood verwerkt wordt tot een worst. Dit absurde gegeven typeert het kunstenaarschap van Neumann. 

Wat is de Brabantse Nieuwe?

Onder de noemer 'Brabantse Nieuwe' krijgen startende, veelbelovende kunstenaars uit Noord-Brabant een podium in Het Noordbrabants Museum. Avans Hogeschool maakt als partner van het museum deze tentoonstellingenreeks mede mogelijk en ondersteunt onze visie, dat ontwikkeling van talent en samenwerking hand in hand gaan. Deze reeks is doorlopend te zien in de Tuingalerij.

Eerder te zien