Geweest
17 februari t/m 3 juni 2018

Geloven in vriendschap

700 jaar Zwanenbroeders in ’s-Hertogenbosch

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van 700 jaar geschiedenis van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap aan de hand van de belangrijkste kunstvoorwerpen in combinatie met objecten van verwante broederschappen en Nederlandse, Belgische en Duitse musea. Hiermee krijg je een uniek inkijkje in dit uitzonderlijke genootschap.

Een meterslange tafel

Op een lange tafel die dwars door vier paleiszalen van Het Noordbrabants Museum loopt, worden de voorwerpen gepresenteerd. De meterslange tafel vol waardevolle voorwerpen staat symbool voor de geschiedenis van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en een traditie die al zeven eeuwen bestaat: de broederlijke maaltijd.

Voor veel mensen is het een mysterie wie er nu jaarlijks aan de tafel plaatsneemt. In de reken- en wapenboeken van de Broederschap zijn door de eeuwen heen vooraanstaande personen te vinden zoals Jheronimus Bosch en Willem van Oranje, maar ook Willem-Alexander schuift wel eens aan.

Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs

Pracht en praal

Onder de belangrijkste kunstvoorwerpen van de Broederschap die tentoongesteld worden bevinden zich de twee luiken (uit 1475-1477) van het retabel uit de broederschapskapel in de Sint-Jan, door beeldsnijder Adriaen van Wesel, een verzilverde beker die koningin Wilhelmina de Broederschap in 1904 schonk, eeuwenoude muziekboeken en de vensterluiken van het vorige Zwanenbroedershuis.

Naast de schatten van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap worden ook topstukken uit het buitenland getoond, zoals twee 15de-eeuwse paramenten van het zogenaamde Schlosser Ornat uit het Dommuseum in Frankfurt (die ooit van de broederschap waren) en de Jubelkroon van het Gilde Onze-Lieve-Vrouwe-Lof uit Antwerpen, een kostbaar stuk dat maar zelden de Antwerpse kathedraal verlaat.

Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs

Exclusieve arrangementen

Ontdek het 's-Hertogenbosch van de Zwanenbroeders met één van de exclusieve arrangementen. Combineer je bezoek aan de tentoonstelling met een rondleiding in het Zwanenbroedershuis. Kies voor een wandeling via de kapel van de Broederschap in de Sint-Janskathedraal naar het museum of een vaartocht op de Binnendieze. Voor groepen is ook een arrangement op maat mogelijk.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap en externe donateurs van de Broederschap.
Foto Joep Jacobs
Bestel de catalogus

Thuis op je gemak verder lezen? Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus. Daarin lees je alles over het ontstaan en de lange geschiedenis van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. De publicatie is te koop bij de (online) boekhandel en Museumshop. Ook leuk om cadeau te doen!

€ 19,95 Naar de site

Ontdek meer