Geweest
17 november 2018 t/m 7 april 2019

Jan Sluijters

De wilde jaren

Jan Sluijters (1881-1957) is – samen met Jheronimus Bosch en Vincent van Gogh – een van de drie uit Brabant afkomstige 'kernkunstenaars' waaraan Het Noordbrabants Museum met regelmaat aandacht besteedt. Deze grote najaarstentoonstelling Jan Sluijters: De wilde jaren laat zien hoe de kunstenaar als jongeman in Parijs kennis maakte met de avant-garde kunst uit die periode.

Over de periode

Ongeveer 15 jaar lang experimenteert Sluijters met bijna alle nieuwe kunststromingen die hij in Parijs leerde kennen dat blijkt essentieel voor zijn kunstenaarschap. In deze wilde, experimentele fase, staat de kracht van kleur in zijn schilderijen centraal.

Over de tentoonstelling

Het Noordbrabants Museum toont naast het werk van Sluijters ook enkele kunstwerken van zijn inspiratiebronnen en gelijkgestemden als Kees van Dongen, Georges Braque en Leo Gestel. Daarmee wordt het vroegere werk van Sluijters in de context van de nationale en internationale moderne kunst geplaatst.

Anonieme fotograaf, Jan Sluijters (1881-1957) staande met palet in de hand, op de achtergrond het schilderij 'Bal Tabarin', Fotocollectie RKD- Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Den Haag
Jan Sluijters, Kermesse à la Porte Mailliot, 1906. Particuliere collectie. c/o Pictoright Amsterdam
Jan Sluijters, Larens Landschap met oktoberzon, 1910. Singer Laren, in bruikleen van Stedelijk Museum Schiedam. c/o Pictoright Amsterdam
Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs

Kleurrijke werken

Van Sluijters zelf is een groot aantal kleurrijke schilderijen en tekeningen te zien. Daarvan zijn een aantal afkomstig uit particulier bezit en daarom zelden voor publiek te zien geweest. Naast zijn werk besteden we ook aandacht aan zijn leven: wie was deze man die aan het begin van de 20e eeuw de Nederlandse kunstwereld op zijn kop zette? De expositie geeft een beeld van de wilde jaren van Jan Sluijters, jaren waarin hij uitgroeide tot een van de grondleggers van de nieuwe Nederlandse schilderkunst en die vormend bleken voor zijn gehele schilderscarrière.

De tentoonstellingscatalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie, een uitgave van WBOOKS geschreven door Helewise Berger, Karlijn de Jong, Anita Hopmans en Wietse Coppes. Voor de realisatie van deze tentoonstelling en de catalogus heeft Het Noordbrabants Museum gebruik gemaakt van de expertise van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Ontdek meer