Geweest
21 september 2019 t/m 19 januari 2020

Hans van Hoek

Kimono's

Dit najaar toont Het Noordbrabants Museum een serie monumentale schilderijen van Hans van Hoek (Deurne, 1947). In totaal worden elf werken getoond die een werkperiode van 35 jaar overbruggen. Het overkoepelde thema is de kimono. Een thema dat Van Hoek reeds al die jaren boeit. Van Hoek: "De kimono kan gezien worden als kosmische ruimte waarin wij leven." Die thematiek vindt men ook terug in de rijk gebeeldhouwde lijsten die Van Hoek om zijn schilderijen maakt. Ze verwijzen vaak naar teksten van dichters waaronder Louis-Ferdinand Céline.

Zoektocht twaalfde schilderij

Het Noordbrabants Museum wil graag een twaalfde schilderij, genaamd Kimono met Sint-Antonius van Paduo, aan de tentoonstelling toevoegen. Van Hoek schilderde het werk in de periode 1998-2000. Net als de overige werken uit de serie is het schilderij groot van formaat. De afmeting is 256 cm x 206 cm. Opvallend aan het werk is ook de met de hand gebeeldhouwde lijst.

Update: het twaalfde schilderij is terecht

Onlangs kregen wij een telefoontje… Het gezochte Kimono-schilderij van Hans van Hoek hing in een slaapkamer in Amsterdam. We gingen op pad om het werk tijdelijk naar Den Bosch te halen en de collectie compleet te maken. Bekijk hier de video van de zoektocht. 

Hans van Hoek, There is no other God than Life itself (Osho) 2016. Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch. Schenking Ton en Anne-Miek Nelissen-Hanssen
Hans van Hoek, All is One, 2017-2018.
Foto Joep Jacobs
Foto Joep Jacobs

Over de kunstenaar

Na vele internationale omzwervingen woont en werkt Hans van Hoek sinds enige tijd weer in Nederland. Het Noordbrabants Museum wil met deze tentoonstelling zijn kunst nadrukkelijk onder de aandacht brengen. Hans van Hoek is geboren in de Brabantse Peel en opgeleid aan de academies van 's-Hertogenbosch en Ateliers '63 in Haarlem. In de jaren 70 emigreerde hij naar Canada. Van 1996 tot 2008 woonde en werkte hij in Zuid-Afrika. De collectie hedendaagse kunst van Het Noordbrabants Museum omvat enkele werken van Hans van Hoek.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door BorzoGallery Amsterdam.
Foto Het Noordbrabants Museum

Ontdek meer