Altijd te zien

Het verhaal van Brabant

Een reis door de zinderende zuidelijke provincie

Brabant, bekend om zijn zachte g, bourgondische levensgenieters en kunstenaars als Van Gogh en Sluijters. Maar óók: grondgebied van Romeinse veroveraars, prehistorische boeren, katholieken en protestanten. De presentatie Het verhaal van Brabant neemt je mee op een reis door het verleden. Van de eerste jager-verzamelaars die duizenden jaren geleden over een ijzige vlakte het spoor van mammoeten volgden, tot onze eigen tijd waarin Brabant 2,5 miljoen inwoners telt. Hoe leefden mensen in deze verschillende perioden, in jaren van bloei en in de crisistijden? Wat maakt Brabant écht Brabant?

Van toen tot nu

Het verhaal van Brabant vertelt over de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Brabant. Onderweg kom je Romeinse veroveraars tegen, Brabantse hertogen, beeldenstormers en huursoldaten. Maar ook Haagse heren, vrome pastoors en geslaagde ondernemers. Het gaat over prehistorische boeren en hun wankele bestaan. Over een verre uithoek in het Romeinse rijk. Over het hertogdom Brabant dat het kerngewest van de Nederlanden wordt. Over de Tachtigjarige Oorlog, die de welvaart knakt.

We laten Brabant zien als Generaliteitsland, rechtstreeks bestuurd vanuit Den Haag. Maar ook hoe Brabant zijn zelfstandigheid herwint en zich weer opricht met de bouw van fabrieken, nieuwe kerken en kloosters. Hoe het de tegenslagen van de oorlog te boven komt en de provincie zijn vroegere achterstand weet in te lopen. Het verhaal van Brabant vertelt de geschiedenis die Brabant maakt tot wat het nu is.

OUDE BEKENDEN

Van de Venus van Mierlo tot de Bossche schandhuik en van een Romeinse helm tot De Gruyters 'Snoepje van de Week'. In Het verhaal van Brabant zijn heel wat oude bekenden te zien. Tegelijkertijd kun je ook nieuwe aanwinsten ontdekken: het portret van Hendrik III van Nassau-Breda, bijvoorbeeld. Een van de bekendste edelen uit de Brabantse geschiedenis en eigenaar en mogelijke opdrachtgever van de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch.

VOOR DE KIDS: RETOURTJE GESCHIEDENIS

Stap in een tijdmachine en maak kennis met de roemruchte geschiedenis van Brabant! Tijdens deze vermakelijke speurtocht speur je naar Brabantse schatten uit het verleden en zie én hoor je hoe onze voorouders vroeger woonden en leefden. De tijdreisspeurtocht is geschikt voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Ontdek meer