Geweest
28 juli t/m 28 oktober 2018

Kamagurkistan

Voorbij de grenzen van de ernst

De meesten kennen Kamagurka als een veelzijdige kunstenaar voor wie geen taboe veilig is. Al meer dan een 50 jaar overrompelt hij zijn publiek met zijn cartoons, tekeningen, schilderijen, muziekstukken en theaterperformances.

Verken de grenzen van de ernst

In Het Noordbrabants Museum zie je een overzichtstentoonstelling in twee zalen. Je wordt uitgedaagd om samen met Kamagurka de grenzen van de ernst te verkennen. Na het passeren van de grenspost van Kamagurkistan, met een visumstempel op zak, stap je in het land van Kamagurka. Je krijgt een overzicht van Kamagurka's absurdistische en vaak (met opzet) choquerende oeuvre. Bij vertrek kun je nog een ansichtkaart uit Kamagurkistan naar huis sturen. Advies: neem je paspoort mee!

"Kamagurka is het Vlaamse van Bruegel, het wellustige van Rubens en het surrealistische van Magritte. En Kamagurka is ook Luc, een bijzonder zachtzinnige man."

— Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC Handelsblad
Foto Marc Bolsius
Foto Marc Bolsius
Kamagurka, De grenzen van de ernst, 2017.
Kamagurka, De grenzen van de ernst, 2017.

Over de kunstenaar

In de tentoonstelling Kamagurkistan zijn ruim 50 jaar aan cartoons, schilderijen, ruimtelijke objecten en filmpjes van performances van Kamagurka te zien. Vanaf het begin met zijn eerste dagboekaantekeningen tot recent werk zoals strips met de antihelden Bert en Bobje. Ook onbekender werk dat Kamagurka maakte op de kunstacademie, zijn underground cartoons én zelfs dummy's van zijn zelf uitgegeven humoristische cartoonbundels.

De Kamarobot

De kern van Kamagurka's werk is humor en dat is verbonden met hoe hij in het leven staat, wat hij waarneemt in zijn omgeving en wat hem inspireert. Kamagurka ontwierp speciaal voor Kamagurkistan de Kamarobot. Deze robot is een verlengstuk van hemzelf en print dagelijks nieuwe tekeningen.

Foto Marc Bolsius
Bestel het boek

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt het boek Kamagurkistan, voorbij de grenzen van de ernst geschreven door Kim Ouweleen. Hierin staan de schilderijen en de humor van Kamagurka in zijn verschillende vormen centraal. De publicatie is te koop bij de (online) boekhandel en Museumshop. Ook leuk om cadeau te doen!

€ 25,50 Naar de site

Ontdek meer