Geweest
21 september 2019 t/m 19 januari 2020

Karin Borghouts

Vincent was here

Nadat ze de Van-Goghreproductie fotografeerde in haar verbrande ouderlijke huis, werd Karin Borghouts zich bewust van haar jeugdherinnering aan dit werkje en de invloed ervan op haar beeldend geheugen. De nieuwsgierigheid naar de geboorteplaats Zundert veranderde in een empathische interesse voor het kijken van deze schilder. Vandaag kijken naar wat deze schilder zo'n 130 jaar geleden bekeek, tekende en schilderde. Karin Borghouts heeft zijn traject meerdere keren gevolgd. Zundert, de Borinage, Etten, Nuenen, Drenthe, Londen, Antwerpen, Parijs, Arles, Saint-Rémy-de-Provence, Auvers sur Oise …

In zijn voetsporen

Bij het bekijken van deze foto's, die het resultaat zijn van een intense dialoog, van het reizen naar locaties, van het eigentijds reconstrueren van stillevens, van vele uren studio- en retouchewerk, kan de aandachtige kijker erin het werk ontdekken van Vincent.

Over de kunstenaar

Karin Borghouts (Kapellen, 1959) studeerde schilderkunst in Antwerpen, werkte als grafisch vormgever en koos later voor een loopbaan als zelfstandig kunst- en documentair fotograaf. Haar werk was te zien in talloze solo- en groepstentoonstellingen in België en het buitenland. Er verschenen boeken waaronder The house (of my childhood burned down and I went in to take pictures), Mijn huis dat was en Antwerpen Stad verbeeld. Sinds 2011 brengt ze de renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen in beeld, een opdracht die ze ook vervulde voor Museum De Lakenhal in Leiden.

Bestel het fotoboek

Bij deze expositie van Karin Borghouts wordt een gelijknamig fotoboek uitgegeven, waarin zij de gehele levensroute - van Zundert tot Auvers-sur-Oise - en maar liefst 25 gereproduceerde stillevens van Vincent op de gevoelige plaat vastgelegd heeft. Dit prachtige fotoboek wordt uitgegeven door Ronny van de Velde. Ook leuk om cadeau te doen!

Ontdek meer