Geweest
4 november 2017 t/m 18 februari 2018

Papieren juweeltjes

Van het Provinciaal Genootschap

De tentoonstelling Papieren juweeltjes van het Provinciaal Genootschap is samengesteld uit de verzamelingen van Het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch en de Brabant-Collectie te Tilburg. Beide verzamelingen vormden ooit één geheel: de omvangrijke en kostbare collectie werd bijeengebracht door het in 1837 opgerichte Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant.

Opnieuw verenigd

Ruim 40 jaar geleden echter werden beide delen van de roemruchte Genootschapscollectie van elkaar gescheiden. De kunstwerken en historische objecten en een deel van de tekeningen en prenten bleven in 's-Hertogenbosch. De boeken, handschriften, kaarten, foto's en het overgrote deel van de prenten en tekeningen kwamen terecht in de bibliotheek van Tilburg University.

Dit najaar, 180 jaar na de oprichting van het Provinciaal Genootschap, zijn de meest bijzondere werken op papier uit de collectie weer samen te zien in de stad waar de collectie ontstond: 's-Hertogenbosch.

Verlucht getijdenboek, Arnhem, Bethaniëklooster, na 1450. Brabant-Collectie, Tilburg University
Naar Jheronimus Bosch, De boommens, ca. 1550. Collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch
Gerard van Spaendonck, Verwelkte tulp, 1800-1810. Collectie Het Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch

In de schijnwerpers gezet

De 100 topstukken in de tentoonstelling vormen een gevarieerd palet. Naast kostbare tekeningen van Saenredam en zeldzame prenten naar ontwerp van Bosch, Bruegel en Rembrandt worden ook topografische afbeeldingen, kostbare handschriften en oude gedrukte werken getoond. De expositie bevat verder portretten, fantasie- en naaktfiguren, landschappen en fijn gedetailleerde, natuurgetrouwe weergaven van flora en fauna, fraaie Brabantse stads- en dorpsgezichten, bouwwerken, verluchte manuscripten en kalligrafische modellen. De getoonde werken dateren van de middeleeuwen tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Ze worden vanwege hun kwetsbaarheid maar zeer zelden tentoongesteld. Een unieke kans om deze papieren juweeltjes te bekijken.

De tentoonstelling is een samenwerkingsproject van Het Noordbrabants Museum en de Brabant-Collectie, Tilburg University.

Ontdek meer