Geweest
18 juni t/m 2 oktober 2022

Pieter Stoop

Groots en Wild

Groot, groter, grootst. In de roerige jaren 80 is Pieter Stoop (Breda, 1946) on top of his game. Vol passie gaat hij met zijn olieverf tekeer op grote doeken canvas. Veel toonaangevende kunstverzamelaars en musea vechten om zijn werk. Maar waar is Pieter Stoop nu? Onze conservatoren gingen op zoek naar de Brabantse kunstenaar. De vondst: een schat aan nooit eerder getoonde werken.

OVER DE KUNSTENAAR

Pieter Stoop wordt op 18 januari 1946 geboren in Breda. Hij breekt door in een tijd waarin expressief schilderende kunstenaars, de zogenaamde Neue Wilde, internationaal furore maken en de schilderkunst in de schijnwerpers zetten. De wilde schilderstijl en expressieve doeken van Stoop sluiten perfect aan bij deze stroming én de tijdgeest.

"De essentie is niet dat Pieter Stoop het landschap als uitgangspunt neemt; het gaat erom hoe de beweging van verf en kleur het oppervlak transformeert in iets anders: de kunst van de schilder."

— Rudi Fuchs, kunsthistoricus en voormalig directeur Stedelijk Museum Amsterdam 

De legendarische museumdirecteuren Rudi Fuchs en Jan Debbaut zijn grote verdedigers van Stoop en zoals veel andere musea staat ook Het Noordbrabants Museum vooraan in de rij voor zijn werken. Nog steeds duiken we regelmatig het depot in om een van zijn schilderijen te kunnen laten zien aan bezoekers. Ook in de videotour over onze hedendaagse kunstcollectie kon het werk van Stoop niet ontbreken. Dat riep een vraag op: waar is Pieter Stoop nu?

WILD EN GEWILD

Een gouden tip leidt tot een ontmoeting met de kunstenaar. Hij is inmiddels 75 jaar oud en leeft een bestaan buiten de spotlights. Onze conservatoren ontdekken dat Stoop ook na zijn bekendste periode nog lang is blijven schilderen in zijn kenmerkende, wilde stijl. Samen met hem selecteren ze een schat aan zelden getoonde werken uit alle periodes van zijn oeuvre. Bij elkaar vertellen ze het verhaal van een kunstenaar die zijn hele carrière gefascineerd is door de techniek en materialiteit van het schilderen – en in zijn onderwerpkeuze altijd trouw is gebleven aan het landschap.

Pieter Stoops Atelier
Portret Pieter Stoop. Foto Peter Cox

"Ik ben niet zozeer bezig met schilderijen als met schilderen", aldus de bijzondere kunstenaar. Zijn kunstwerken ontstaan laag over laag, zijn landschappen zijn doorleefd en wild, vaak chaotisch en bijna onherkenbaar. De tentoonstelling in ons museum laat een prachtige dwarsdoorsnede zien van Stoops werk. Een eerbetoon aan een schildersbeest.

Ontdek meer