Geweest
15 februari t/m 18 oktober 2020

Shao Fan

Between Truth and Illusion

De Chinese hedendaagse kunstenaar Shao Fan (Beijing, 1964) combineert kunst en design met een diepgaande kennis van de Chinese cultuur. Hij is een meester in de techniek van de klassieke inkttekening. Op zijn monumentale werken staan merendeel dieren geportretteerd.

Lang leve de haas en het konijn

Fan ziet met name het konijn en de haas als hybride wezens tussen mens en dier. Daarmee sluit hij aan bij een traditie: het konijn en de haas zijn terugkerende onderwerpen in de traditionele Chinese kunst en ambachten. In China heeft men de neiging geen onderscheid te maken tussen deze twee legendarische diersoorten. In de taoïstische traditie worden ze geassocieerd met onsterfelijkheid en een lang leven.

Shao Fan (Beijing), Portrait, 2013. Private Collection, Switzerland. Courtesy: Galerie Urs Meile, Beijing-Lucerne
Shao Fan, Shanshui Hare, 2017. Collection of Erlenmeyer Foundation, Switzerland
Shao Fan, Rabbit Portrait - Wuxu 1, 2018. The artist and Galerie Urs Meile, Beijing-Lucerne

Innovatief en traditioneel

Fan was ook één van de eerste Chinese kunstenaars die de grenzen tussen visuele kunst en design verkende. Hoewel het ontwerp van zijn Ming stoelen innovatief is, zijn ze verbonden met traditionele methoden. De stoelen kunnen worden beschouwd als een sculptuur die een functioneel meubel suggereren.

"Vandaag de dag vergeten wij mensen altijd, bewust of onbewust, dat we een dierlijke kant hebben. Maar die dierlijke kant van onszelf is eigenlijk erg belangrijk."

— Shao Fan
Foto Jan-Kees Steenman
Foto Jan-Kees Steenman

Over Shao Fan

Shao Fan werd in 1964 geboren in een gerenommeerd kunstenaarsfamilie in Beijing. Zijn beide ouders doceerden socialistisch-realistische olieverfschilderkunst. Zijn vader bezat een verzameling traditionele schilderkunst, kalligrafie en meubels, die hij tijdens de Culturele Revolutie kon behouden vanwege zijn hoge status in de communistische partij.

Shao Fans eigen werk maakt sinds 1988 deel uit van de permanente collectie van diverse musea wereldwijd.

Onlangs was het werk van Shao Fan onderdeel van de tentoonstelling A Chinese Journey. Zijn eerste solotentoonstelling in Nederland komt tot stand met steun van de Renschdael Art Foundation en Galerie Urs Meile Lucerne.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Portrait of Shao Fan, Courtesy of the artist and Galerie Urs Meile
Bestel de catalogus

Thuis op je gemak verder lezen? Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus die het verhaal vertelt van de Chinese kunstenaar Shao Fan. De publicatie is te koop bij de (online) boekhandel en Museumshop. Ook leuk om cadeau te doen!

€ 19,95 Naar de site

Ontdek meer